Η Κομισιόν παίρνει μέτρα για επικίνδυνες χημικές ουσίες

560 χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου και των ζώων, έχουν αναγνωρισθεί και καταγραφεί από την Κομισιόν, η οποία σκοπεύει να ολοκληρώσει την λίστα μέχρι το τέλος του 2000. Οι ουσίες αυτές επιδρούν στους αδένες και στις ορμόνες που παράγουν και ρυθμίζουν την αναπαραγωγική λειτουργία, την ανάπτυξη, την πίεση και το σάκχαρο του αίματος, τον μεταβολισμό, την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Στόχος της Επιτροπής είναι μέχρι τα μέσα του 2001 να έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στην προσπάθεια της αυτή έχει και την πλήρη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ζητήσει από την Κομισιόν να διαθέσει όλους τους απαραίτητους πόρους, ώστε η σταδιακή κατάργηση ή η πλήρης κατάργηση ορισμένων εξ΄ αυτών, να αποφασιστεί εγκαίρως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται τέλος αποφασισμένη να θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα μεταθέτει το βάρος της απόδειξης στον κατασκευαστή, ο οποίος θα πρέπει να εγγυάται ότι το προϊόν του είναι αβλαβές. Θα προβλέπεται επίσης συγκεκριμένος μηχανισμός ελέγχου στον οποίο θα υποβάλλονται όλες οι ουσίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση