Η Ε.Ε. θα επιβάλει τα ‘ελαφρά’ τσιγάρα, παρά τους κινδύνους τους

Tο όριο του 1mg νικοτίνης στα τσιγάρα σχεδιάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τα ‘ελαφρά’ τσιγάρα, που περιέχουν μικρές ποσότητες νικοτίνης και πίσσας αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων. Το γεγονός αυτό αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας της Κοπεγχάγης Jyllands-Posten. Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Υγείας της Δανίας, με την υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, συστήνει στην κυβέρνηση της χώρας να αποδεχτεί την ευρωπαϊκή οδηγία για το όριο περιεκτικότητας νικοτίνης, που αναμένεται να ισχύσει από το 2003.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, μελέτες τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ‘ελαφρά’ τσιγάρα και στη κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των αδενοκαρκινωμάτων, ενός είδους καρκίνου του πνεύμονα. Η εξήγηση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι καπνιστές ‘ελαφρών’ τσιγάρων συνηθίζουν να εισπνέουν τον καπνό πιο βαθιά, απ’ότι όσοι καπνίζουν πιο βαριά τσιγάρα, ενώ θεωρείται ότι ο εθισμός των νέων και όσων καπνίζουν για πρώτη φορά είναι ευκολότερος στα ‘ελαφρά’ τσιγάρα.

Ο κ. Λαρς Λάντεγκααρντ, επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Όδενσε, δυτικά της Κοπεγχάγης, προειδοποιεί ότι υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος από τα ελαφρότερα τσιγάρα γιατί οι νέοι είναι ευκολότερο να αρχίσουν να τα καπνίζουν συστηματικά, γιατί η γεύση τους είναι πιο ευχάριστη. Συμπληρώνει δε ότι η ΕΕ πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή της οδηγίας μέχρι να υπάρξουν νέα στοιχεία.

Η υπουργός Υγείας της Δανίας κ. Σόνια Μίκελσεν δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εμποδίσει τη συγκεκριμένη οδηγία, αναφέροντας ότι ‘Γνωρίζω πως τα χαμηλότερα ποσοστά νικοτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε συστηματικότερο κάπνισμα και πως τα ελαφρά τσιγάρα δεν είναι απαραίτητα λιγότερο επικίνδυνα από τα άλλα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να απαγορευτούν οι παραπλανητικές περιγραφές ‘light’ ή ‘mild στα πακέτα΄’. Ταυτόχρονα, η κ. Μίκελσεν κατηγόρησε την Skandinavisk Tobakskompagni, την μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Σκανδιναβίας, γιατί επί 25 χρόνια αποκρύπτει στοιχεία που δείχνουν γιατί τα ‘ελαφρά’ τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τα κανονικά, ενώ ήδη από το 1967, η καπνοβιομηχανία είχε δεχθεί από την British American Tobacco, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, εμπιστευτική έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές εισπνέουν βαθύτερα περισσότερο καπνό, όταν καπνίζουν τσιγάρα με χαμηλά ποσοστά νικοτίνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση