Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα

Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλαΤην διαπίστωση ότι και ‘ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζουμε’ σε ότι αφορά την ψυχική υγεία μας, σε συνάρτηση με τις συνθήκες ζωής που μας επιβάλλουν οι σύγχρονες αντιανθρώπινες πόλεις, ήταν το κεντρικό μήνυμα του καθηγητή Ψυxιατρικής κ. Γ. Xριστοδούλου και Προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας επ΄ευκαιρία της 15ης επετείου από την ίδρυση της Εταιρείας και την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έκδοση του περιοδικού της ‘Ψυχιατρικής’.

Η άναρχη δόμηση της Αθήνας αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ηχητική και οπτική ρύπανση που αν και τις προκαλόύμε ταυτόχρονα και τις υφιστάμεθα, οι σύγχρονες συνθήκες ζωής μας γεμίζουν εντάσεις και άγχος επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική υγεία. Ενας στους τρεις Ελληνες, υποστηρίζουν οι ειδικοί, παρουσιάζει ψυχιατρική συμπτωματολογία, στην οποία συμβάλλουν οι συνθήκες έντονης κοινωνικής πίεσης που ασκούν οι σύγχρονες πόλεις. Οι νευρώσεις και η κατάθλιψη πλήττουν σήμερα πολλούς Ελληνες, παρουσιάζοντας συνήθως ήπια ψυχοπαθολογία, με κυριότερο χαρακτηριστικό το άγχος και την ψυχική ένταση.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με αργούς ρυθμούς. Είναι ανάγκη τόνισε, το ελληνικό κράτος, ανεξάρτητα από την επιχορήγηση της Ευρωπαικής Ενωσης να αναλάβει τη χρηματοδότητση των προγραμμάτων αποασυλοποίησης, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στην παροχή των ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Στη συνέντευξη τύπου έγινε επίσης αναφορά στις νεότερες ψυχοφαρμακολογικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών νοσημάτων. Τέτοια θεραπευτικά μέσα, είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, η νέα μέθοδος μαγνητικού συντονισμού, η οποία έχει θετικά αποτελέσματα στην κατάθλιψη, η στέρηση ύπνου και η θεραπεία συμπεριφοράς. Η επέτειος της Ψυχιατρικής Εταιρείας θα εορταστεί σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση