Ασθενής μηνύει νοσοκομείο για μόλυνση από Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ

Ενας αμερικανός από τη Λουϊζιάνα μήνυσε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου έκανε επέμβαση εγκεφάλου, γιατί, όπως ανακοίνωσε η δικηγόρος του, μολύνθηκε από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Συγκεκριμένα ο κ. Μάικλ Ρίμπερ, 28 ετών, πληροφορήθηκε τον περασμένο μήνα από το νευροχειρουργό του, στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, ότι πιθανόν να έχει προσβληθεί από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (CJD), κατά τη διάρκεια εγχείρησης, που υπέστη τον περασμένο Απρίλιο. Η αιτία της μόλυνσης οφείλεται στην ανεπαρκή αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων, όπως είπε η δικηγόρος του κ. Αλίσια Χούβερ.
Με τη μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης αυτή την εβδομάδα, ζητείται χρηματική αποζημίωση για πρόκληση βλαβών, το ύψος της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό. Η κ. Χούβερ διευκρίνισε ότι ο πελάτης της υποβλήθηκε σε εγχείρηση τον περασμένο Απρίλιο, για να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα από τον εγκέφαλο, επειδή έπασχε από πολλαπλούς και οξείς επιληπτικούς παροξυσμούς. Προσέθεσε δε ότι ‘Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι είχε γίνει ολόκληρο θέμα στην οικογένειά του για το πού θα γινόταν η εγχείρηση. Ο πατέρας του, που πέθανε τρεις εβδομάδες πριν από την εγχείρηση, έβαλε το γιό του να του υποσχεθεί ότι θα προσέχει τη μητέρα και τη μικρή αδελφή του που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Για το λόγο αυτό ο Μάικλ αποφάσισε να κάνει την επέμβαση, ώστε να κρατήσει τη δουλειά του και να τις φροντίζει’.Παρότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ θέλει χρόνια για να εκδηλωθεί, τουλάχιστον το 50% αυτών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας μετά από έξι μήνες έως δυόμισι χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, οι νοσοκομειακές αρχές του Tulane επιβεβαίωσαν ότι οκτώ ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε τέτοια εγχείρηση ενδέχεται να μολύνθηκαν από την CJD, εξαιτίας των χειρουργικών εργαλείων, που χρησιμοποιήθηκαν και τα οποία είχαν μολυνθεί από προηγούμενη χρήση τους, σε ασθενή που υποβλήθηκε σε επέμβαση στον εγκέφαλο και έπασχε από τη νόσο. Η Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ επιβεβαιώθηκε μετά από αυτοψία στον ασθενή, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωσή, που εξέδωσε τον Οκτώβριο ο δρ. Αλαν Μίλερ, αντιπρόεδρος κλινικών υποθέσεων του νοσοκομείου. Οι νοσοκομειακές αρχές ανέφεραν ότι τα εργαλεία αποστειρώνονται μεν μετά από κάθε χρήση, αλλά παραδέχτηκαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου δεν μπορεί να περιοριστεί.. Η CJD πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα ‘prion’, ένα μη συμβατικό παθογόνο, ο οποίος μετατρέπει φυσιολογικά μόρια πρωτεϊνης σε θανατηφόρα, μεταβάλλοντας το σχήμα τους. Αυτό το παθογόνο είναι ανθεκτικό στην καθιερωμένη αποστείρωση, είπε εκπρόσωπος των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Προσέθεσε δε ότι τα εργαλεία αυτά, για την πλήρη αποστείρωσή τους, πρέπει να αποστειρώνονται επί μία ώρα στους 132 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια να βυθίζονται σε υδροξείδιο του νατρίου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση