Αισιοδοξία από έρευνα Ελληνα για τις τρελές αγελάδες

Αισιοδοξία από έρευνα Ελληνα για τις τρελές αγελάδεςΜέθοδος που ανέπτυξε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Σκλαβιάδης, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της νόσου των τρελών αγελάδων. Σε λίγες μέρες, μάλιστα, η μέθοδος που ανέπτυξαν ο καθηγητής και η ομάδα του θα πάρει την πιστοποίηση της αποκλειστικότητας σε παγκόσμια κλίμακα και για τον λόγο αυτό δεν δημοσιοποιεί ακόμη τα πλήρη συμπεράσματα της ελπιδοφόρας έρευνας. Ο κ. Σκλαβιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι οι διάφορες μορφές εγκεφαλοπάθειας, που πλήττουν τα βοοειδή, τα πρόβατα και τον άνθρωπο θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, περίπου στα μέσα της δεκαετίας, δίνοντας διευκρινήσεις με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας που τον παρουσίαζε να έχει ανακαλύψει το φάρμακο που σώζει από τη νόσο των ‘τρελών αγελάδων’. Χαρακτήρισε το δημοσίευμα ‘υπερβολικό’ αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ‘μέρος της λύσης του προβλήματος, όταν αυτή επιτευχθεί, θα έχει δοθεί από το ΑΠΘ’. Σχετικά με τις ανακαλύψεις του εργαστηρίου του, στη σχολη Φαρμακολογίας στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια και έχουν ήδη παρουσιαστεί, πέρυσι το Σεπτέμβριο, σε επιστημονικό συνέδριο, που έγινε στη Γερμανία.

Το σκεπτικό της έρευνας του κ. Σκλαβιάδη ήταν η παρέμβαση στη διαδικασία μετατροπής της πρωτεΐνης Prion από τη φυσιολογική στην παθολογική της ισομορφή. Η πρωτεϊνη Prion, εκτός από τους ανθρώπους, τα πρόβατα και τα βοοειδή υπάρχει και στα ποντίκια τα οποία για την ώρα αποτελούν και τα πειραματόζωα των προσπαθειών, που γίνονται από την επιστημονική κοινότητα. ‘Αυτή η μετατροπή έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα και κατά συνέπεια να κάνει τους ανθρώπους να προσβάλλονται από την ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς, τις αγελάδες να γίνονται τρελές και τα πρόβατα να ‘ξύνονται’ προσβεβλημένα από την ασθένεια Scrapie’, τονίζει ο κ. Σκλαβιάδης. Η προσπάθεια της οκταμελούς ομάδας του καθηγητή Σκλαβιάδη ήταν να αναστείλουν την εξέλιξη της ασθένειας ή και να την θεραπεύσουν και χαρακτηριστικά ο κ. Σκλαβιάδης αναφέρει ότι ‘Εμείς επειδή λάβαμε υπόψη την προκλινική χρήση αυτού του παθογόνου παράγοντα σκεφτήκαμε να παρέμβουμε σε αυτή την αντίδραση της μετατροπής με μικρά μόρια’ Έτσι αναπτύχθηκε, στα εργαστήρια του ΑΠΘ, ένα πεπτίδιο με την υπερπαγαγωγή της φυσιολογικής πρωτείνης σε βακτήρια, ακολουθώντας τις τεχνικές του ανασυνδυαζόμενου DNA. Ο καθηγητής χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ρουτίνα για το εργαστήριό του και δήλωσε ότι ‘Έχουμε στη διάθεσή μας όσο υλικό χρειαζόμαστε. Αυτή τη φυσιολογική πρωτείνη την χρησιμοποιήσαμε ως στόχο για να ψαρέψουμε μικρά μόρια, τα οποία έχουν μεγάλη χημική συγγένεια με αυτό το μόριο’.

Η αποτελεσματικότητα του πεπτιδίου, όσον αφορά στην παρεμπόδιση της διαδικασίας μετατροπής της πρωτεΐνης δοκιμάζεται πειραματικά σε ξένα εργαστήρια και τα συμπεράσματα αναμένονται, όπως είπε ο κ. Σκλαβιάδης, μέσα στην επόμενη διετία. Η έρευνα αυτή διεξάγεται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας, καθώς και με την ομάδα του γνωστού καθηγητή Αντριάνο Αγκούτσι στην Ελβετία, τα ευρήματα των οποίων εξετάζονται σε πειραματόζωα, από διετίας, με ικανοποιητικά, μέχρι σήμερα, αποτελέσματα, όπως είπε ο κ. Σκλαβιάδης.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Σκλαβιάδη αφορά και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους όπως είναι και η Scrapie που προσβάλλει τα πρόβατα, αλλά και η νόσος Αλτσχάιμερ. Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το 1998 με το ποσό των 257.716.000 δρχ. αλλά και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΒΙΟΜΕΤ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση