Οι κτηνίατροι του δημοσίου καθησυχάζουν τους καταναλωτές

Αφοβα μπορεί το κοινό να καταναλώνει κρέατα βοοειδών και αιγοπροβάτων που φέρουν τις ειδικές σφραγίδες υγειονομικού ελέγχου. Τη διαβεβαίωση έδωσαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση των κρεοπωλών της Αθήνας να διακόψουν τις πωλήσεις βοδινού κρέατος, καθώς όπως υπογραμμίζουν, στα σφαγεία της χώρας καταστρέφονται καθημερινά όλα τα ‘ύποπτα’, για τη μετάδοση της νόσου, μέρη του βοδινού (εγκέφαλος, οφθαλμοί, έντερα κ.α). Ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της κτηνιάτρων, υπογράμμισαν ότι η ευρωπαική αγορά είναι σήμερα ανοιχτή και καμία χώρα δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της, ενώ εξέφρασαν την άποψη πως το ‘σκηνικό’ με τις απαγορεύσεις εισαγωγής γαλλικών κρεάτων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει στις 5 Δεκεμβρίου η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

‘Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με το πρόβλημα, αφού δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να αποκαλυφθούν παρόμοια περιστατικά ζωονόσων σε άλλα είδη κρεάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεχής έρευνα και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά’, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης κ. Κωνσταντίνος Πάσχος. Αναφερόμενοι στο κλίμα πανικού που επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης, εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε βοοειδή, ο κ.Κωνσταντίνος Τσώλης, μέλος της Ενωσης, διαβεβαίωσε ότι από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα με τα γαλλικά βοοειδή, σε ολόκληρη την ελληνική αγορά διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν, στην αγορά της Θεσσαλονίκης εισέρχονταν κάθε Σαββατοκύριακο περίπου 200 τόνοι βοδινού κρέατος γαλλικής προέλευσης και από την ημέρα που έγινε γνωστό το πρόβλημα, δεν εισάγεται πλέον ‘ούτε ένα γραμμάριο’.
Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η καταγγελία των μελών της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, ότι αποτελεί τροχοπέδη, στον ποιοτικό έλεγχο των κρεάτων από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας αλλά και τις άλλες ζωοανθρωπονόσους, η παρακράτηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, που προορίζονται για την έρευνα και τη στελέχωση των εργαστηρίων κτηνιατρικού ελέγχου. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους – δημοσίους υπαλλήλους, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει οι χώρες μέλη της ΕΕ να εισπράττουν από τα σφαγεία τέλη, που θα πρέπει υποχρεωτικά να ανταποδίδονται για τη λειτουργία εργαστηρίων που έχουν αντικείμενο την κτηνιατρική έρευνα και τον κρεοσκοπικό έλεγχο. Αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι σήμερα υπόλογη και να έχει ήδη καταδικασθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, καθώς από το 1995 μέχρι σήμερα εισπράχτηκαν από τα σφαγεία της Ελλάδας, τέλη ύψους 40 δισ. δραχμών αλλά παρακρατήθηκαν παράνομα από την Πολιτεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση