13ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS

13ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDSΤις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η μάστιγα του AIDS στην αφρικανική ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξαν οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS, που πραγματοποιήθηκε από τις 9-14 Ιουλίου στην Νότιο Αφρική, υπό την αιγίδα του UNAIDS (United Nations AIDS program). Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ήταν συγκλονιστικά. Μόνο στην Νότιο Αφρική, ο μισός πληθυσμός των νέων μέχρι 15 ετών, θα πεθάνει από AIDS, ενώ το 20% του ενήλικου πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό. Ενα ακόμα στοιχείο, που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι το 95% των 13 εκατομμυρίων παιδιών του κόσμου, που έχουν μείνει ορφανά εξαιτίας του AIDS, βρίσκονται στην Αφρική.

13ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDSΟι προοπτικές για αυτά τα παιδιά, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας. Ακόμη και εάν δεν έχουν μολυνθεί απο τον ιό-και τα περισσότερα δεν έχουν- είναι καταδικασμένα να μείνουν περιθωριοποιημένα, ανεκπαίδευτα και υποσιτιζόμενα, καθώς κανείς συγγενείς τους δεν τα θέλει. Τα πιο τυχερά από αυτά φιλοξενούνται σε ορφανοτροφεία, ενώ πολλά παραμένουν εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία, χωρίς ποτέ να έχουν γνωρίσει τι σημαίνει οικογένεια ή σπίτι. Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ χειρότερα για τα παιδιά εκείνα που είναι μολυσμένα από τον ιό.

13ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDSΜια από τις κύριες αιτίες του προβλήματος σύμφωνα με τον διευθυντής του UNAIDS, κ. Dr. Peter Piot, είναι η έλλειψη πόρων που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα πρόληψης και φροντίδας στην αφρικανική ήπειρο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι γι΄αυτό τον σκοπό χρειάζονται τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος. Ο ανεπτυγμένος κόσμος όμως παρακολουθεί το δράμα που εκτυλίσσεται, μάλλον αδιάφορα θα έλεγε κανείς, αφού καμία ουσιαστική υγειονομική βοήθεια δεν παρέχεται. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει το πολύ υψηλό κόστος των αντιϊκών φαρμάκων, γεγονός που τα καθιστά απαγορευτικά για τους κατοίκους της Αφρικής.

Ωστόσο μία καινούργια διαπίστωση αφήνει μιά χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον. Ενα φάρμακο, η νεφιλναβίρη όταν χορηγείται εφάπαξ στην μητέρα φορέα του ΑIDS, προλαμβάνει την μετάδοση του ιού στο νεογέννητο. Το κόστος είναι πολύ μικρό -περίπου 5$- και το όφελος τεράστιο. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα αφήσουν και πάλι μόνες τους τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις και ιεραποστολές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση