Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: H TV βλάπτει ‘σοβαρά’ την υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: H TV βλάπτει 'σοβαρά' την υγείαΗ τηλεόραση αποτελεί μια πραγματικότητα που καθορίζει την ανθρώπινη καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο. Εχει πάρει την θέση που είχε παλιά το τζάκι στο σαλόνι, με όλες τις πολυθρόνες και τους καναπέδες να βλέπουν προς αυτή. Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τον κυριαρχικό ρόλο που παίζει στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από την αρνητική επίδραση που έχει στην κοινωνική απομόνωση και την αποξένωση των ανθρώπων, υπάρχουν και άμεσες επιπτώσεις που αφορούν την υγεία μας, από τα μάτια μέχρι… την τάση να παχαίνουμε.

Αν και είναι άδικο να κατηγορούμε το μέσο και όχι την λανθασμένη χρήση του, πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολλές ώρες τηλεθέασης μπορεί να “κουράσουν” τα μάτια, δημιουργώντας έτσι προβλήματα όρασης και πονοκεφάλους, ιδιαίτερα αν βλέπουμε τηλεόραση από κοντά και με σβηστό φως. Ο σωστός τρόπος για να βλέπουμε τηλεόραση είναι από απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα και ενώ έχουμε αφήσει κάποιο φώς αναμμένο.

Μπορεί η τηλεόραση να μην φταίει για όλες τις κακοδαιμονίες μας, αλλά επειδή πρόκειται για μια καθιστική δραστηριότητα, που στερεί χρόνο από τη φυσική άσκηση και τη γυμναστική, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας, σε συνάρτηση με το ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης συνήθως συνδυάζεται με ανεξέλεγκτη κατανάλωση εδεσμάτων όπως τσιπς, ξηροί καρποί κλπ. που δυστυχώς έχουν πολλές θερμίδες, βοηθά στο να χάνουμε τον έλεγχο του βάρους μας και να παθαίνουμε ισχυρότατα σοκ από την οθόνη… της ζυγαριάς μας.

Η τηλεόραση έφερε μέσα στα σπίτια όλες τις ανακαλύψεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, ταξίδεψε τους ανθρώπους σε μέρη που ούτε θα μπορούσαν να ονειρευτούν, αλλά η παθητική διαδικασία της κατανάλωσης εικόνων μαθαίνει το μυαλό να τεμπελιάζει. Στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νευρολογίας ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όσοι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 είχαν κάποια ενεργητική/συστηματική δραστηριότητα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την νόσο Alzheimer αντίθετα με ανθρώπους που είχαν παθητικές δραστηριότητες όπως το να βλέπουν τηλεόραση.

Το ερώτημα του προηγούμενου αιώνα ‘TV or not TV?’ έχει απαντηθεί με κερδισμένη την τηλεόραση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να αμυνθούμε σαν ανθρώπινες προσωπικότητες, ειδικότερα με την χρήση νέων τεχνολογιών που κάνουν την ανθρώπινη παρέμβαση σημαντικότερη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση