Ο πονοκέφαλος του SEX

Ο πονοκέφαλος του SEXΟχι! Δεν πρόκειται για την γνωστή δικαιολογία που μας βγάζει από την δύσκολη θέση… όταν δεν ‘θέλουμε’. Πρόκειται για πραγματικούς πονοκεφάλους που ταλαιπωρούν περίπου 500.000 Αμερικανούς και σχετίζονται άμεσα με την ερωτική πράξη. Όπως αναφέρει ο Δρ. David Haas, καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου του New York Upstate Medical University, οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι πολύ δυνατοί, επέρχονται απότομα και διακόπτουν την πράξη στην πιο κρίσιμη στιγμή. Δεν είναι καθόλου αστείο το γεγονός, γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Παρά τις συνεχείς έρευνες, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ομόφωνη γνώμη σχετικά με την αιτία που προκαλεί αυτούς τους πονοκεφάλους. Ωστόσο έχει προκύψει ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκεφάλους, που σχετίζονται με την ερωτική πράξη, είναι επιρρεπείς και σε άλλα είδη πονοκεφάλων, όπως τις ημικρανίες. Αλλά παρά το γεγονός ότι η αιτία αυτών των πονοκεφάλων παραμένει αβέβαιη, τα αποτελέσματά τους είναι αναμφίβολα. Πολλές φορές, ο πονοκέφαλος αυτός περιγράφεται ως αστραπόβροντο, εμφανίζεται στη βάση του κρανίου κοντά ή κατά τη στιγμή του οργασμού, μετατρέποντας την ευχαρίστηση σε πόνο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η ένταση του πόνου μπορεί να διαρκέσει από 10-15 λεπτά, ενώ πιο ήπιος πόνος μπορεί να υπάρχει και για τις ακόλουθες 1-2 ώρες. Ο πονοκέφαλος αυτός ορισμένες φορές ονομάζεται συνουσιαστικός πονοκέφαλος, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός, σύμφωνα με τον κ. Haas, δεν είναι ακριβής, καθώς μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια αυνανισμού.

Οι άνδρες υποφέρουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες από αυτό το είδος του πονοκεφάλου. Το 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στους άνδρες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη κοινή άποψη που εξηγεί αυτή τη διαφοροποίηση στα δύο φύλα, ωστόσο σύμφωνα με μία θεωρία η κολπική διέγερση στις γυναίκες μπορεί να παρεμποδίζει τον πόνο, ως μέσο προετοιμασίας της γυναίκας για τη γέννηση των παιδιών. Ωστόσο δεν είναι μόνο ο πόνος το δυσάρεστο επακόλουθο αυτού του πονοκεφάλου. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα τελικά αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά για εκείνους που υποφέρουν, ωστόσο δεν παύει να τους δημιουργεί έναν εσωτερικό φόβο για την ερωτική πράξη. Σύμφωνα με την κ Jeanetta Rains, διευθύντρια του Center for Sleep Evaluation στο Elliott Hospital του Manchester, το φαινόμενο αυτού του πονοκεφάλου μπορεί να έχει ψυχολογικά επακόλουθα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο φόβο. Οι άνθρωποι, που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, ανησυχούν ότι μπορεί να μην ξανακάνουν ποτέ έρωτα. Ωστόσο το ευχάριστο είναι ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις πονοκεφάλων, που σχετίζονται με την ερωτική πράξη αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Το πρώτο βήμα είναι μία μικρή περίοδος αποχής από τη σεξουαλική πράξη- ίσως για 1 με 2 εβδομάδες. Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα πρέπει να αλλάξουν τις ερωτικές στάσεις, επιλέγοντας πιο παθητικές προσέγγισεις, οι οποίες ελαττώνουν τη έντονη σεξουαλική προσπάθεια και άσκηση. Επίσης θα βοηθούσε πολύ η απώλεια βάρους, ή και η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, όπως ενδεχομένως και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ο Δρ. Seymour Diamond, διευθυντής του National Headache Foundation δηλώνει ότι, ορισμένες φορές, προτείνει στους ασθενείς κάποια μη ιατρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι η χαλάρωση, αλλά τονίζει ότι όταν οι πονοκέφαλοι αυτοί επιμένουν θεωρεί χρήσιμο και συστήνει στους ασθενείς να συμβουλευθούν έναν ιατρό, προκειμένου να διασφαλισθούν ότι δεν πρόκειται για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως ένα ανεύρυσμα ή ένας όγκος.
Τέλος ο κ. Haas καταλήγει ότι ‘ο πονοκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αξιοπερίεργο φαινόμενο. Η ιατρική επιστήμη του πονοκεφάλου βρίσκεται ακόμα στη νηπιακή της ηλικία. Ολα συμβαίνουν μέσα σε ένα κλειστό κουτί, το κρανίο, το οποίο έχει 20 με 40 δισεκατομύρια νευρώνες. Είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη μηχανή και ακόμα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση