Ο καφές ξανά στο στόχαστρο των καρδιολόγων

Τα άτομα που πίνουν μερικά φλιτζάνια καφέ φίλτρου ημερησίως μπορεί να εκθέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων, όπως προέκυψε από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Καθημερινή κατανάλωση ενός λίτρου καφέ φίλτρου, επέφερε μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μία απότομη αύξηση, κατά 20% των επιπέδων της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι μία ουσία (αμινοξύ), που παράγεται όταν το σώμα μεταβολίζει πρωτεΐνες και θεωρείται ένας επικίνδυνος παράγοντας για καρδιακά νοσήματα. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στον καφέ και στα καρδιακά νοσήματα εξακολουθεί να είναι κάπως ασαφής. Οπως δηλώνει ο Δρ. Rob Urgert του the Wageningen Centre for Food Sciences in the Netherlands και οι συνεργάτες του ‘Συμπεραίνουμε ότι πίνοντας μεγάλες ποσότητες καφέ αυξάνεται η ομοκυστεΐνη στο αίμα. Αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι αυτή η αύξηση συνεπάγεται και αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων’.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μεγάλη κατανάλωση άφιλτρου βραστού καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Για να εξακριβώσουν οι ερευνητές εάν και ο καφές φίλτρου έχει τις ίδιες συνέπειες, μέτρησαν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης σε μία ομάδα ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 53 ετών, οι οποίοι έπιναν περίπου ένα λίτρο καφέ ημερησίως επί 4 εβδομάδες και σε μία ομάδα ανθρώπων που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Στη συνέχεια, ορισμένα άτομα από την ομάδα εκείνων που έπιναν καφέ, απείχαν από την κατανάλωσή του, ενώ ορισμένα άτομα της ομάδος που δεν έπιναν, άρχισαν να καταναλώνουν ένα λίτρο καφέ ημερησίως για διάστημα 4 εβδομάδων. Οι ερευνητές μέτρησαν κα πάλι τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα των ανθρώπων αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα επίπεδα ομοκυστείνης αυξήθηκαν και στα 26 άτομα, μετά την πάροδο των εβδομάδων κατά τις οποίες κατανάλωσαν καφέ. Ωστόσο οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι περισσότεροι άνρθωποι δεν πίνουν 10 με 15 φλιτσάνια καφέ ημερησίως, όπως έπιναν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα. Ο κ. Urgert και οι συνεργάτες του κατέληξαν ότι ‘Και οι δύο τύποι καφέ, τόσο ο άφιλτρος όσο και ο καφές φίλτρου, φαίνεται ότι περιέχουν έναν παράγοντα που αυξάνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο πλάσμα. Ο παράγοντας αυτός ενδεχομένως να βρίσκεται και σε άλλα στιγμιαία διαλύματα καφέ, όπως ο εσπρέσσο ή και άλλοι τύποι, αλλά τα πράγματα θα παραμένουν ρευστά, μέχρι να εντοπισθεί αυτός ο υπαίτιος παράγοντας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση