Πιο επικίνδυνο το κάπνισμα στις γυναίκες

Οι γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υγείας σε σύγκριση με αυτές που δεν καπνίζουν και σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μία πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του καπνού στις γυναίκες. Ο καρκίνος των πνευμόνων, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρδιαγγειακά νοσήματα, παθήσεις του στόματος και υπογονιμότητα είναι ορισμένες από τις ασθένειες που προσβάλουν, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, τις καπνίστριες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό από παθήσεις που πλήττουν και τα δύο φύλα, σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές.

Σύμφωνα με την Δρ. Sandra Brooks, του Πανεπιστημίου του Maryland Medical Center, οι γυναίκες αυτές κινδυνεύουν τέσσερις φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν, ενώ όπως ανέφερε ο Δρ. Austin Doyle, είναι πιο ευάλωτες στον καρκίνο του πνεύμονος από τους άνδρες καπνιστές. Επίσης η κ. Jacquelyn Fried, του Πανεπιστημίου του Maryland’s School of Dentistry αναφέρει ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς από τους άνδρες απέναντι σε ορισμένες αισθητικές, λειτουργικές και άλλες παθήσεις του στόματος όπως φλεγμονές στα ούλα, καρκίνους με εντόπιση στην στοματική κοιλότητα, κ.α.

Σοβαρό όμως κίνδυνο διατρέχουν και τα παιδιά, αν η μητέρα τους καπνίζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύφμωνα με τον Δρ.Theodore Slotkin, του Πανεπιστημίου Duke Durham της North Carolina, ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλεί στο παιδί το κάπνισμα της μητέρας είναι τα προβλήματα εκμάθησης, εμβρυικός και περιγεννητικός θάνατος κ.λπ. Ο Δρ. Slotkin ανέφερε ότι το ποσοστό εμφάνισης αυτών των ασθενειών αυξάνει περίπου κατά 50% – 500% περισσότερο στις έγκυες γυναίκες που καπνίζουν, από ότι σε εκείνες που δεν καπνίζουν. Ωστόσο τόνισε ότι παρ΄όλη τη δημοσιότητα που έχει δοθεί στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, το 1/4 των εγκύων συνεχίζει να καπνίζει. Επιπλέον σύμφωνα με τον Δρ. D. McClamrock, του Maryland Medical Center’s για την εξωσωματική γονιμοποίηση, το κάπνισμα μπορεί να παρεμποδίσει τη σύλληψη σε ορισμένες γυναίκες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του καπνού μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ωαρίων μέσα στις ωοθήκες, ακόμη και σε νεαρές γυναίκες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση