Είμαστε ό,τι τρώμε

Είμαστε ό,τι τρώμεΙσχυρός δεσμός υπάρχει ανάμεσα σε ότι τρώνε οι άνθρωποι και σε ότι νοιώθουν, σύμφωνα με οδηγό που εξέδωσε η Βρετανική οργάνωση Mind. Ετσι μια απλή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογική και πνευματική μας υγεία. Βέβαια είναι γνωστό ότι όσο πιο σωστό διατροφικά είναι το διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, τόσο πιο καλή είναι η φυσική και βιολογική του κατάσταση. Εξίσου ισχυρή όμως είναι και η σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την πνευματική κατάσταση ενός ατόμου. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ένας στους τέσσερις ανθρώπους δηλώνει ότι η διάθεσή του βελτιώνεται αισθητά όταν τρώει σοκολάτα, ενώ ένας στους πέντε ερωτηθέντες θεωρεί ότι τα γλυκά και γενικά τα φαγητά που περιέχουν ζάχαρη έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχική και πνευματική του υγεία.

Η διατροφή μπορεί να επιφέρει επιδείνωση και στα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών, όπως είναι ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, καθώς και σε καταστάσεις όπως το άγχος και ο πανικός. Οπως έχει προκύψει, η λειτουργία του εγκεφάλου και οι νευρικές ώσεις που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέπτονται, νιώθουν και συμπεριφέρονται, φαίνεται ότι επηρεάζονται από το φαγητό που ο κάθε άνθρωπος καταναλώνει. Συγκεκριμένα η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων ή λιπαρών οξέων μπορεί να έχει δυσμενέστατες επιδράσεις, όπως αυτές που επιφέρει η έλλειψη της βιταμίνης Β στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Επίσης οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα φάρμακα και ορισμένα φαγητά μπορεί να έχουν μερικές φορές επικίνδυνες παρενέργειες. Ένας συνηθισμένος τύπος ανικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να αλληλεπιδρά με την ουσία τυραμίνη, η οποία βρίσκεται σε διάφορα φαγητά όπως το τυρί, τα φασόλια και η μαγιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το Mind Guide to Food and Mood έχει κατηγοριοποιήσει ορισμένα φαγητά, τα οποία επηρεάζουν περισσότερο τη διάθεση των ανθρώπων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τέτοια είναι τα τεχνητά αρωματικά και συντηρητικά, η σοκολάτα, ο καφές, τα αυγά, το γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πορτοκάλια, η ζάχαρη και τα προϊόντα σίτου. Επισημαίνεται επιπλέον ότι για την καλή πνευματική και ψυχική υγεία απαιτείται η διατροφή να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και φαγητά που περιέχουν βασικά λιπαρά οξέα, όπως είναι οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, η κολοκύθα και τα καρύδια. Η διατροφολόγος Αmanda Geary, δημιούργησε ενδεικτικά έναν συνδυασμό φαγητών, με στόχο την πνευματική ανάταση του ανθρώπου. Σε αυτά περιλαμβάνονται λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, τα οποία συνοδεύονται με σαλάτα μαρούλι, αβοκάντο και σπόρους κολοκύθας, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν αποξηραμένα βερίκοκα και μπανάνες επάνω σε λεπτό κέικ ή μπισκότο βρώμης, με λίγα καρύδια στην κορυφή. Ο συνδυασμός φαγητών ελευθερώνει αργά τη ζάχαρη, σε αντίθεση με την καφεΐνη και τη σοκολάτα, ουσίες οι οποίες επιφέρουν αμέσως μία ανάταση και ώθηση, η οποία όμως σύντομα μετατρέπεται σε ύφεση. Η κ.Geary δηλώνει ότι ‘Πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους και πανικού βρίσκουν σημαντική βελτίωση με μία αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες. Προφανώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πνευματική υγεία αλλά το φαγητό έχει αποδειχθεί ένας από αυτούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση