Πολιτική Υγείας για μια κοινωνία αλληλεγγύης με ανθρώπινο πρόσωπο

Πολιτική Υγείας για μια κοινωνία αλληλεγγύης με ανθρώπινο πρόσωποΤους στόχους και τα σημεία αιχμής για την υγεία καθόρισε ο πρωθυπουργός κ.Σημίτης, με την ομιλία του στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία και την Πρόνοια στην Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός έκανε αρχικά μία ιστορική αναδρομή σε όσα έχουν γίνει από τον πόλεμο και μετά στην υγεία, σε συνάρτηση με την αντίστοιχη πορεία ανάπτυξης της χώρας. Αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό μοντέλο και είπε σχετικά ότι όταν η Ευρώπη πήγαινε μπροστά, εμείς χάσαμε πολύτιμο χρόνο λόγω συγκεκριμένων πολιτικών συνθηκών. Αναφερόμενος στην δεκαετία του 1980 ο κ. Σημίτης έθεσε τα ερωτήματα, πως θα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς τις συντάξεις, χωρίς τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς το ΕΣΥ, χωρίς τα ΚΑΠΗ. Ο βασικός στόχος του κράτους είναι διπλός ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Τόνισε μάλιστα ότι το οικονομικά ισχυρό κράτος δεν είναι κατ΄ανάγκη ασυμβίβαστο με μία ισχυρή κοινωνική πολιτική. Αναφερόμενος στις δαπάνες του νέου προυπολογισμού στα θέματα υγείας, δήλωσε ότι καταλαμβάνουν το 6% . Σε ότι αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό για την υγεία, τα πέντε βασικά σημεία αιχμής είναι ο συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης, η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η έμφαση στην πρόληψη και στη δημόσια υγεία και η λειτουργική αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Πολιτική Υγείας για μια κοινωνία αλληλεγγύης με ανθρώπινο πρόσωποΣυγκεκριμένα ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι ο κάθε πολίτης δεν πρέπει να τοποθετείται απέναντι στο σύστημα υγείας και τις υπηρεσίες του, αλλά πρέπει να νοιώθει ότι το σύστημα είναι γι αυτόν, τον λαμβάνει υπόψη και τον σέβεται. Το πρόγραμμά της κυβέρνησης είναι πρόγραμμα μεταρυθμίσεων μακράς πνοής, που σκοπεύει στη δημιουργία μίας κοινωνίας αλληλεγύης, με τη δημιουργία δυναμικής, ακμάζουσας οικονομίας, σε μία ισχυρή Ελλάδα.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ. Πριν το 1983 η περίθαλψη στην Ελλάδα ήταν λατινοαμερικανικού τύπου, ήταν ικανοποιητική για όσους είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν, ενώ για τους άλλους ήταν ανύπαρκτη ή υποτυπώδης. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι : « Εμείς κατορθώσαμε και αποσυνδέσαμε το εισόδημα από την πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Οικοδομήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο νοσοκομείων, σε κάθε γωνία της χώρας και επιτύχαμε την αποκέντρωση της περίθαλψης. Βέβαια δεν είναι όπως το θέλουμε αλλά επειδή υπήρξε μεγάλη τομή στην περίθαλψη στην Ελλάδα δε δεχόμαστε να το συκοφαντούν. Οσοι έρχονται σε επαφή με το ΕΣΥ διαπιστώνουν τα μεγάλα βήματα, που έχουν γίνει. Το επίπεδο υγείας του γενικού πληθυσμού έχει βελτιωθεί. Οι Έλληνες σε σύγκριση με το 1980 ζουν κατά μέσο όρο 3 χρόνια περισσότερο, οι Ελληνίδες 4, η βρεφική θνησιμότητα έχει μειωθεί από το 18 στο 7 τοις χιλίοις, ο αριθμός των θανάτων κατά τον τοκετό μειώθηκε από 18, σε μόλις 2 το χρόνο. Μεγάλες εγχειρήσεις, όπως εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, γίνονται πλέον στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα λιγότεροι Ελληνες να πηγαίνουν στο εξωτερικό για περίθαλψη. Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτοί είναι ψυχροί αριθμοί, αλλά οι αριθμοί δεν είναι ψυχρές στατιστικές, γιατί αφορούν τους ανθρώπους. Χάρη στο ΕΣΥ οι Ελληνες ζούν καλύτερα.

Υπάρχουν ελλείψεις αλλά βελτιώσαμε το γενικό επίπεδο. Οι δαπάνες που γίνονται στον τομέα της υγείας είναι πάρα πολλές. Σήμερα οι δαπάνες ανέρχονται στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος. Υπάρχουν περισσσότεροι γιατροί, περισσότεροι νοσηλευτές, περισσότερες κλίνες, κάτω από συνθήκες μεγάλης κινητοποιήσης πόρων και για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ. »

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στο ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΥ, δηλαδή το σύστημα να βρίσκεται στο ύψος των απαιτήσεων των πολιτών. Η ξενοδοχειακή υποδομή χρειάζεται βελτίωση, η λειτουργία του είναι γραφειοκρατική και αναποτελεσματική, και λόγω εγγενών αδυναμιών του συστήματος ακόμη και οι πολλές θετικές βελτιώσεις του ΕΣΥ δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους πολίτες. Η Υγεία θα είναι ο χώρος όπου θα δικαιωθεί όχι απλώς η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά το πρότυπο κοινωνίας που πρεσβεύει. Μιας κοινωνίας αλληλεγγύης με ανθρώπινο πρόσωπο.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης που γίνονται στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, συμμετέχουν 700 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη την χώρα καθώς και βουλευτές, υπουργοί και εκπρόσωποι φορέων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση