ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Άλλες ονομασίες

Σύνδρομο του Barlow, μυξωματώδης εκφύλιση της μιτροειδούς.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για πάθηση κατά την οποία η μία ή και οι δύο γλωχίνες της μιτροειδούς βαλβίδος «προπίπτουν» στον αριστερό κόλπο της καρδιάς κατά το τέλος της διαστολής.

Παθογένεια

Είναι μία συχνή βαλβιδοπάθεια που εμφανίζεται ως και το 4% του υγιούς ασυμπτωματικού πληθυσμού και κυρίως σε νέες γυναίκες. Οφείλεται σε μία γενετικώς καθοριζόμενη διαφοποποίηση της σύστασης της μιτροειδούς που προκαλεί πάχυνση και επιμήκυνση των γλωχίνων της βαλβίδος.

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς με πρόπτωση της μιτροειδούς μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί ή να αισθάνονται «τσιμπήματα», στο στήθος, άτυπα προκάρδια άλγη, αίσθημα παλμών. Συνήθως πρόκειται για άτομα ευσυγκίνητα με έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις.

Διάγνωση

Η υποψία τίθεται με την ακρόαση της καρδιάς όπου ανευρίσκεται το χαρακτηριστικό «click» της νόσου και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι επιβεβαίωση του ασθενούς για την αθωότητα της νόσου και μία υπερηχογραφική παρακολούθηση κάθε 3-5 έτη. Επί υπάρξεως άτυπης συμπτωματολογίας συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση πρόσληψης αλκοόλ και καφεϊνης και αν κριθεί απαραίτητο χορηγούνται β-αναστολείς. Επί συνυπάρξεως ανεπάρκειας επιπλέον λαμβάνονται και προληπτικά μέτρα για τον κίνδυνο της ενδοκαρδίτιδος. Στις σπάνιες περιπτώσεις που η ανεπάρκεια της βαλβίδος γίνει σημαντική ίσως χρειαστεί χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδος.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για μία τελείως αθώα κατάσταση. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια της βαλβίδος, εμβολικά φαινόμενα σε περιφερικά αγγεία και κυρίως του εγκεφάλου, ενδοκαρδίτιδα και αρρυθμίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση