Η μαγνητική τομογραφία βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της σχιζοφρένειας

Η μαγνητική τομογραφία βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της σχιζοφρένειαςΜία νέα απεικονιστική εξέταση για τη σχιζοφρένεια, με την οποία εντοπίζονται εγκαίρως οι βλάβες του εγκεφάλου, που εμφανίζονται στα πρωταρχικά στάδια της ασθένειας, εφαρμόζουν βρετανοί ψυχίατροι στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο του Λονδίνου. Χάρη στην εξέταση αυτή, με την οποία απεικονίζονται και εντοπίζονται οι σημαντικές αλλαγές του εγκέφαλου, οι οποίες λαμβάνουν χώρα πριν την εμφάνιση των πρώτων ψυχωτικών συμπτωμάτων, οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να αυξάνουν τις πιθανότητες ανάρρωσης.

Η σχιζοφρένεια που εύστοχα χαρακτηρίστηκε οικουμενική νόσος από τον Kraepelin, απαντάται σε όλες τις κοινωνίες, από τις πλέον πολιτισμένες μέχρι τις πιό πρωτόγονες. Η σχιζοφρένεια κατέχει κεντρική θέση στο φάσμα των ψυχικών παθήσεων. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές της σκέψης, αλλά και του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις συνιστούν χαρακτηριστικές διαταραχές. Το συναίσθημα γίνεται συχνά απρόσφορο και ο λόγος χάνει τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα.

Η μαγνητική τομογραφία βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της σχιζοφρένειαςΣτη σχετική μελέτη, που έγινε από τον Δρ. Tonmoy Sharma, συμμετείχαν 68 άτομα, από τα οποία τα 37 είχαν μόλις εκδηλώσει το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο της ασθένειας, ενώ η άλλη ομάδα αποτελείτο από υγιείς εθελοντές. Η απεικόνιση της μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψε διαφορές στη δομή σε χαρακτηριστικές περιοχές του εγκεφάλου ανάμεσα στην ομάδα των υγιών ατόμων και των ατόμων που είχαν ήδη εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια της νόσου. Βέβαια και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχουν διαφορές στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια, όμως αυτές γίνονταν αντιληπτές όταν τα συμπτώματα της ασθένειας ήταν ήδη πολύ προχωρημένα. Ετσι ήταν δύσκολο να εξακριβώσει κανείς εάν αυτές οι αλλαγές ήταν αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης, που προκαλείται από την ίδια την ασθένεια, ή ήταν αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής, που χορηγείτο στους ασθενείς. Στην έρευνα που έγινε και τα αποτελέσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στην American Journal of Psychiatry, όλοι οι συμμετέχοντες ασθενείς είχαν εμφανίσει τα πρώτα ψυχωτικά συμπτώματα, μόλις προ τριών μηνών, ορισμένοι δε από αυτούς δεν είχαν ποτέ λάβει αντιψυχωτικά φάρμακα μέχρι τότε. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν ευκρινείς διαφορές σε σημαντικά σημεία του εγκεφάλου, μεταξύ της ομάδας των υγιών ανθρώπων και των ασθενών, γεγονός που είναι ενδεικτικό ότι κατά το χρόνο που εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ψυχωτικής συμπεριφοράς, ο εγκέφαλος των ασθενών έχει υποστεί διαφοροποίηση στη δομή του.

Έχει πλέον γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει πολύ καλύτερη πιθανότητα θεραπείας της σχιζοφρένειας, εάν η ψύχωση γίνει αντιληπτή και αντιμετωπιστεί στο πλέον πρωταρχικό της στάδιο. Μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη διαφορική διάγνωση των πρώτων σταδίων της σχιζοφρένειας από ψυχικές νόσους ή ακόμα και από την εφηβεία. Οπως δήλωσε ο Δρ. Sharma, “στη σχιζοφρένεια είχαμε τη ρομαντική άποψη να επεμβαίνουμε νωρίς, πριν την εξέλιξη της ασθένειας, γεγονός πολύ δύσκολο, καθώς τα μέχρι σήμερα διαγνωστικά μηχανήματα δεν ήταν αρκετά καλά, ώστε να μας επιτρέψουν να το κατορθώσουμε. Με αυτή την έρευνα είδαμε ότι χαρακτηριστικές διαφορές του εγκεφάλου εμφανίζονται ήδη από τα πολύ πρώιμα στάδια της ασθένειας. Η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί δυναμικά να προβλέπει την μελλοντική εμφάνιση της ασθένειας. Στον καρκίνο έχουμε διαπιστώσει ότι η διάδοση και εφαρμογή της μεθόδου απεικόνισης σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο έχει καταπληκτικά αποτελέσματα ως προς την επιτυχία της θεραπείας. Με την κατάλληλη μέθοδο απεικόνισης της σχιζοφρένειας, για πρώτη φορά η προληπτική ψυχιατρική γίνεται πραγματικότητα’. Η σχετική έρευνα έχει δημοσιευθεί στην American Journal of Psychiatry.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση