Κέρκυρα: Ιωση τελικά η δηλητηρίαση από τους αεροψεκασμούς

Σε ίωση οφείλονται τα συμπτώματα, που παρουσίασαν δώδεκα παιδιά, του οικισμού Λιαπάδες του Δήμου Παλαιοκαστριτών στη βορειοδυτική Κέρκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις των νοσοκομειακών γατρών. Τα παιδιά, των οποίων η κατάσταση βελτιώνεται σταθερά, είχαν μεταφερθεί στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ύστερα από έντονους πόνους στο στομάχι, διάρροιες και εμέτους, συμπτώματα που οι γονείς τους απέδωσαν στα φυτοφάρμακα, με τα οποία ψεκάστηκε από αέρος η περιοχή μία ημέρα πριν, για την καταπολέμιση του δάκου της ελιάς.

Ωστόσο οι κλινικές εξετάσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, απέκλεισαν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από το φυτοφάρμακο Λίμπαϊσίτ το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον αεροψεκασμό. Παράλληλα, δείγματα νερού από το υδραγωγείο της περιοχής στάλθηκαν για ανάλυση στο Χημείο του Κράτους, προκειμένου να εξεταστεί και το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης από κολοβακτηρίδια, που τυχόν να βρίσκονται στο νερό της περιοχής.

Για τους κινδύνους από τους αεροψεκασμούς οι Φιλελεύθεροι εξέδωσαν χθές σχετικό δελτίο τύπου, όπου ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ‘η μέθοδος του αεροψεκασμού με χημικές ουσίες έχει προ πολλού κριθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικολογική ισορροπία. Επιπλέον θα εμποδίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα των αγροτών να στραφούν σε βιολογικές καλλιέργειες που είναι αρκετά προσοδοφόρες. Η μέθοδος των αεροψεκασμού δεν εφαρμόζεται από πολλών ετών στις ανταγωνίστριες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) που χρησιμοποιούν ήπιες μορφές καταπολέμησης του δάκου’. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν το Υπουργείο Γεωργίας ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Φιλελεύθεροι δηλώνουν έτοιμοι, να στηρίξουν με κάθε μέσο που διαθέτουν, την προσπάθεια οικολογικών οργανώσεων να κριθεί αντισυνταγματική η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Γεωργίας να επιτρέψει τη διενέργεια αεροψεσμών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση