Φυλλικό οξύ πρέπει να παίρνουν όλες οι μέλλουσες μητέρες

Φυλλικό οξύ πρέπει να παίρνουν όλες οι μέλλουσες μητέρεςΟι περισσότερες γυναίκες σήμερα δε γνωρίζουν ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Το υπουργείο υγείας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι μία στις πέντε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, δε γνωρίζουν τίποτα για τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες του φυλλικού οξέος, ενώ έχει κάνει συστάσεις στις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδι ή είναι έγκυες, να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος.
Ενώ οι διαταραχές του νευρικού σωλήνα πλήττουν περισσότερα από 2000 μωρά, κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία, μόλις το 15 % των γυναικών που έμειναν έγκυες ή που προσπάθησαν να αποκτήσουν παιδί, πήραν συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Στη δημοσκόπηση που έγινε, βρέθηκε ότι μόλις το 1/5 των γυναικών ηλικίας 15-55 ετών στη Μεγάλη Βρετανία γνωρίζουν ότι υπάρχουν οφέλη από την πρόσληψη φυλλικού οξέος αλλά δεν ξέρουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επιστημονική επιτροπή (COMA – Committee on Medical Aspects of Food and Nutrition Policy) που ασχολείται με τα θέματα διατροφής και διατροφικής πολιτικής, σε προηγούμενη ανακοίνωσή της είχε τονίσει ότι εάν εμπλουτιστεί το αλεύρι με 240mg φυλλικού οξέος ανά 100γρ, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου κατά 41%. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψει και τις περιπτώσεις της μη αναμενόμενης εγκυμοσύνης, όπου οι γυναίκες συχνά δε το γνωρίζουν μέχρι και σε προχωρημένο στάδιό της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση