Εκρηξη λίπους στα Ελληνικά εστιατόρια

Μπορεί η Μεσογειακή δίατα να είναι πολυσυζητημένη για τις ευεργετικές επιδράσεις, που έχει στην καρδιά, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Center for Science in the Public Interest της Αμερικής, είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τέτοια φαγητά στα Ελληνικά εστιατόρια, που βρίσκονται στην Αμερική, καθώς τα περισσότερα δημοφιλή πιάτα της Ελληνικής κουζίνας, όπως ο γύρος ή η σπανακόπιτα, περιέχουν τόσο λίπος, που καθίστανται απειλητικά για τις αρτηρίες.

Σύμφωνα με τη ως άνω έρευνα, στα Ελληνικά εστιατόρια, ενώ ορισμένα πιάτα, που έχουν ως βάση τα λαχανικά είναι πραγματικά ιδιαίτερα υγιεινά, κάποια άλλα είναι τόσο επιβαρυντικά από άποψη λίπους, όσο δύο McDonald’s Big Macs. Στην κατηγορία δε των ένοχων φαγητών περιλαμβάνεται ακόμη και η σπανακόπιτα, καθώς και τα ντολμαδάκια, που γίνονται με αμπελόφυλα. Η τυπική σπανακόπιτα του εστιατορίου έχει ένα επίπεδο λίπους, που ανταγωνίζεται ένα cheeseburger με μπέικον, δηλαδή έχει 24 γραμμάρια λίπους, από τα οποία τα μισά είναι κεκορεσμένα, δηλαδή πλέον επικίνδυνα για την απόφραξη των αρτηριών. Μία μερίδα ντολμαδάκια, που περιέχουν ρύζι και κιμά, έχει 540 θερμίδες και 32 γραμμάρια λίπους, από τα οποία τα 15 είναι το λεγόμενο ‘κακό’ λίπος.

Η σχετική έρευνα εξέτασε δειγματοληπτικά τις μερίδες εννέα από τα πιο δημοφιλή Ελληνικά εστιατόρια του Σικάγο, του Λός ’ντζελες και της Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα ήταν ότι το κοτόπουλο, το αρνί και το χοιρινό σις κεμπάπ εμφανίζονται ως τα πλέον υγιεινά φαγητά για την καρδιά, έχοντας η μερίδα τους όχι πάνω από 310 θερμίδες και 8 με 11 γραμμάρια λίπους. Το μοναδικό πρόβλημα σε αυτά τα φαγητά είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Ως τα πλέον επιβαρυντικά φαγητά προέβαλαν ο γύρος και ο μουσακάς. Ένας γύρος με πίτα καλύπτει το ένα τρίτο των ημερίσιων θερμίδων, καθώς έχει 760 θερμίδες και περιέχει 44 γραμμάρια λίπους. Ο δε μουσακάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ερευνητών, ήταν ένα από τα λιγότερο υγιεινά φαγητά, που δοκίμασαν. Σημειωτέον ότι η διατροφολόγος Jayne Hurley παρομοίασε τον γύρο σαν ένα Δούρειο ίππο, γεμισμένο με κορεσμένα λίπη και αλάτι και έδωσε τη συμβουλή να παραβλέπουμε ενελώς το γύρο και το μουσακά και να στραφούμε προς το κεμπάπ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση