Βακτήριο ενοχοποιείται για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών

Βακτήριο ενοχοποιείται για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφώνΕίναι γνωστό σε όλους το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου (SIDS), που ευθύνεται για το θάνατο, κατά τη διάρκεια του ύπνου, πολλών βρεφών, ηλικίας λίγων εβδομάδων ή μηνών. Παρά το γεγονός ότι τα ακριβή αίτια του συνδρόμου αυτού δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν για το σύνδρομο αυτό, το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο συμμετέχει και στη διαδικασία πρόκλησης πεπτικού έλκους. Η σχετική έρευνα έγινε από τον Τζόναθαν Κερ και την Ερευνητική Ομάδα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Βασιλικού Θεραπευτηρίου του Μάντσεστερ. Η συλλογιστική της ομάδος βασίσθηκε στην ύπαρξη δύο γονιδίων, τα οποία είναι ενδεικτικά της μόλυνσης του οργανισμού από το σχετικό ελικοβακτήριο. Στόχος της ήταν να διερευνήσει, με τη λήψη ιστών από το στομάχι και τους πνεύμονες βρεφών, που πεθαίνουν από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, την ύπαρξη αυτών των γονιδίων, στον οργανισμό των βρεφών.

Η έρευνα περιελάμβανε 32 βρέφη, που πέθαναν από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου και ορισμένα βρέφη που πέθαναν από άλλα αίτια. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης προέκυψε ότι στους ιστούς 28 εκ των 32 βρεφών, ανιχνεύθηκε το ένα ή και τα δύο από τα γονίδια αυτά, δηλαδή τα γονίδια αυτά εντοπίστηκαν σε ένα ποσοστό 88% των βρεφών, που πέθαναν από το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου. Σημειωτέον δε ότι στους ιστούς των βρεφών που πέθαναν από άλλα αίτια, μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε εντοπισμός αυτών των γονιδίων. Οι ερευνητές μετά τα αποτελέσματα αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ένζυμο ουρεάση, που παράγεται από τη φλεγμονή, που προκαλεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού, οδηγεί στην παραγωγή αμμωνίας, η οποία και θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την επέλευση του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μέχρι την εξακρίβωση της ακριβούς αιτίας, που οδηγεί στο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, είναι σκόπιμη η σύσταση στις μητέρες να τοποθετούν τα μωρά τους ανάσκελα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική ένωση ‘Γέννηση και Ζωή’, σε όλες τις χώρες που έγινε σχετική εκστρατεία ενημέρωσης στις μητέρες, οι θάνατοι από το σύνδρομο αυτό μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση