O σίδηρος …σκουριάζει τα αγγεία

Μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων σιδήρου στο αίμα και των καρδιοπαθειών, όπως ανακοίνωσαν Ιαπωνέζοι ερευνητές. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας από το Δρ. Hidehiro Matsuoka και την ομάδα του, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Kurume της Ιαπωνίας . Τα στοιχεία που βρέθηκαν δείχνουν ότι ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει ‘οξειδωτικό στρες’ στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων. Η οξείδωση που προκαλείται είναι ίδια με αυτή που παραρτηρείται στο σίδηρο όταν σκουριάζει.

Οι ερευνητές χορήγησαν σίδηρο ενδοφλεβίως σε 10 υγιείς άνδρες και παρατήρησαν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων με υπέρηχους. Ο σίδηρος αύξησε τα επίπεδα της μολονδιαλδεϋδης, μιας χημικής ουσίας που αποτελεί δείκτη οξείδωσης και συσχετίζεται με την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Οταν χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, τα επίπεδα της μολονδιαλδεϋδης μειώθηκαν με αποτέλεσμα τα αγγεία να λειτουργούν καλύτερα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η δίαιτα Δυτικού τύπου, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συσχετίζεται με τις καρδιοπάθειες όχι μόνο λογω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα αλλά και λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο. Υπάρχουν και άλλες μελέτες οι οποίες έχουν συσχετίσει τις συγκεντρώσεις σιδήρου στο αίμα με το έμφραγμα και τις αγγειακές παθήσεις.

Οι άνδρες οι οποίοι δίνουν συχνά αίμα και οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, οι οποίες χάνουν αίμα τακτικά, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οσον αφορά τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στο χαμηλό κίνδυνο συμβάλλει και η προστατευτική δράση των οιστρογόνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας, είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι ο σίδηρος βλάπτει τα αγγεία.
Μάλιστα έγινε αναφορά για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, που κάνουν αιμοκάθαρση, στους οποίους πολύ συχνά χορηγείται σίδηρος ενδοφλεβίως λόγω της αναιμίας που παρουσιάζουν. Ο Δρ. Matsuoka δήλωσε ότι είναι πιο ασφαλής η λήψη του σιδήρου από το στόμα και ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον κίνδυνο που πιθανόν να διατρέχουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση