ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ (LBBB)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το ερέθισμα από τον κόμβο προς τις κοιλίες γίνεται μόνο από το δεξιό σκέλος
Η παραγωγή του ηλεκτρικού ερεθίσματος που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της καρδιάς γίνεται σε ένα σημειο του δεξιού κόλπου που λέγεται φλεβοκόμβος. Από εκεί μεταδίδεται στους κόλπους, στον κόμβο και τέλος στις κοιλίες της καρδιάς. Η μετάδοση από τον κόμβο στις κοιλίες γίνεται με ένα ειδικό σύστημα αγωγής που περιλαμβάνει δύο σκέλη το δεξιό και το αριστερό.

Παθογένεια

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα “φθοράς” του συστήματος αγωγής με την πάροδο της ηλικίας. Επίσης απαντάται σε πολλές καρδιακές παθήσεις όπως : στεφανιαία νόσο, στένωση αορτής, υπερτασική καρδιοπάθεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθειες. Τέλος δεν είναι σπάνιο, το LBBB να αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα, σε μία τελείως φυσιολογική καρδιά.

Κλινική εικόνα

Το LBBB αυτό καθ’ αυτό δεν προκαλεί συμπτώματα. Αντίθετα μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα λόγω της καρδιοπάθειας που συνυπάρχει με το LBBB. Σε περιπτώσεις που υπάρχει «φθορά» στο σύστημα αγωγής επιπλέον του LBBB, μπορεί να εμφανιστούν εύκολη κόπωση, επεισόδια απώλειας αισθήσεων.

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Περαιτέρω έλεγχος για ανεύρεση καρδιακής πάθησης ή εκτίμηση της βαρύτητος μίας ήδη γνωστής γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα καρδιάς.

Αντιμετώπιση

Για το LBBB αυτό καθ’ αυτό δεν χρειάζεται καμμία θεραπεία. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η υποκείμενη νόσος – αν υπάρχει – όπως χορήγηση αντιυπερτασικών σε συνυπάρχουσα υπέρταση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση εξαρτάται από το αν υπάρχει καρδιακή πάθηση και από την βαρύτητά της. Είναι ευνόητο ότι η ύπαρξη LBBB σε μία φυσιολογική καρδιά έχει άριστη πρόγνωση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση