Θάνατος νέας γυναίκας από το ‘σύνδρομο της οικονομικής θέσης’

Θάνατος νέας γυναίκας από το 'σύνδρομο της οικονομικής θέσης'Ταξίδι στον θάνατο αποδείχθηκε για την 28χρονη Emma Christoffersen, η πτήση από το Σίδνεϊ στο Λονδίνο, καθώς έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή στη διάρκεια των 20 ωρών της πτήσης. Πρόκειται για μία περίπτωση θανάτου που στην ορολογία των πτήσεων ονομάζεται ‘σύνδρομο της οικονομικής θέσης’, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. ‘Μας είπαν ότι πέθανε επειδή καθόταν σε ένα τόσο στενό κάθισμα του Μπόινγκ επί τόσες ώρες’, δήλωσε η μητέρα του θύματος, Ruth. Λίγα λεπτά μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο του Χίθροου, η Emma Christoffersen, παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά και ενώ περίμενε τις αποσκευές της λιποθύμησε, τονίζεται στα δημοσιεύματα. Εξέπνευσε λίγο αργότερα, κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι προσεβλήθη από πνευμονική εμβολή κατά την οποία ένας θρόμβος αίματος δημιουργείται στην κνήμη και μετατοπίζεται μέσα από μία φλέβα έως ότου φθάσει στην καρδιά, ή τους πνεύμονες, προκαλώντας αιφνίδιο θάνατο. Κάθε χρόνο, μάλιστα, δεκάδες επιβάτες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του συνδρόμου, προειδοποιούν οι γιατροί. Μάλιστα συμβουλεύουν τους επιβάτες, που ταξιδεύουν σε πολύωρες πτήσεις, να σηκώνονται και να περπατούν πότε-πότε μέσα στο αεροσκάφος, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Προληπτικά μέτρα

Ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με τη φυσιολογία των πτήσεων και του διαστήματος, προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα προς όλους τους επιβάτες:

* Σηκωθείτε και περπατείστε τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα
* Ενώ κάθεστε, κινείστε τους αστραγάλους σας και περιστρέψτε το κάτω μέρος των ποδιών σας, ώστε να κυκοφορήσει επαρκώς το αίμα των κάτω άκρων
* Πιείτε αρκετά υγρά
* Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε ελαστικές κάλτσες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να παραμένει στις φλέβες των ποδιών

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση