Η Οδοντιατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Χ. Καραπάνο.

Η Οδοντιατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Χ. Καραπάνο.Το 20ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο έκλεισε τις πύλες του το τελευταίο Σάββατο, εισάγοντας το άρωμα των νέων τεχνολογιών, με την βοήθεια της τηλεματικής, στον χώρο των συνεδρίων που αφορούν την υγεία. Το Care παρακολούθησε το συνέδριο και θέλοντας τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων του, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Χ. Καραπάνο, ο οποίος εκτός από το συνέδριο αναφέρθηκε και στην κατάσταση των παρεχομένων οδοντιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα καθώς και στον επιστημονικό αλλά και επαγγελματικό ρόλο του σύγχρονου οδοντίατρου.

Care
Κύριε Πρόεδρε, θεωρείτε ότι το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο πέτυχε τους στόχους του; Πόσοι οδοντίατροι συμμετείχαν στο συνέδριο και ποιά ήταν η ανταπόκρισή τους στην καινοτομία της φετινής χρονιάς, που ήταν οι τηλεματικές επεμβάσεις;

X.K.
Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο αποτελεί ένα ορόσημο στο θεσμό των οδοντιατρικών συνεδρίων, όχι μόνο για τον επετειακό χαρακτήρα του, αλλά και για τις καινοτομίες του. Το παρακολούθησαν πάνω από 2.500 σύνεδροι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, στην προσπάθεια μας να δώσουμε νέα διάσταση στον θεσμό. Νοιώθουμε περήφανοι γιατί οι αίθουσες, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο όπου γινόνταν οι επεμβάσεις, ήταν κατάμεστες. Ο αριθμός των 2500 συνέδρων βέβαια είναι σίγουρα κατώτερος από τις προσωπικές μου προβλέψεις. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι πολλοί συνάδελφοι, μπορεί να μην είχαν ενημερωθεί για τα καινούργια στοιχεία που εισάγαμε στον θεσμό των οδοντιατρικών συνεδρίων. Η επιτυχία όμως των τηλεματικών επεμβάσεων αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον και δείχνει το δρόμο για τα επόμενα συνέδρια, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δικές μας ευθύνες σαν Ομοσπονδία.

Care
Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι γιατροί δεν εξοικειώνονται εύκολα με τις νέες τεχνολογίες;

X.K.
Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Σε μία χώρα που χρειάζεται 6.000 οδοντιάτρους, και έχει 13.000, με την προοπτική τον επόμενο χρόνο ή την επόμενη πενταετία, ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά, ο οδοντίατρος είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων, να βρει διεξόδους για να μπορέσει να επιβιώσει επαγγελματικά. Συνεπώς, είτε διότι το επέλεξαν, είτε διότι αναγκάσθηκαν, είναι υποχρεωμένοι οι οδοντίατροι να παρακολουθούν τόσο την εξέλιξη της επιστήμης, αλλά και όσα μέσα παρέχει σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία.

Η Οδοντιατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Χ. Καραπάνο.Care
Θεωρείτε ότι ο υπερκορεσμός του οδοντιατρικού επαγγέλματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στοματικής υγείας.

X.K.
Έχει στατιστικά αποδειχθεί διεθνώς ότι όπου περισσεύει ο υγειονομικός πληθυσμός, τόσο περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στο χώρο της υγείας. Σαν Ομοσπονδία, πάνω από τρία χρόνια, στην αλληλογραφία μας και στις συσκέψεις που κάνουμε με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνουμε αυτό το πρόβλημα και ζητάμε την βοήθεια τους, ώστε να μη μετατραπούμε από λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας σε απλούς επαγγελματίες. Ο οδοντίατρος είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί υλικά τα οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας του ιατρείου του, ενώ ο υπερκορεσμός μειώνει τα κέρδη του. Εάν θέλουμε να μην πέσει το επίπεδο της οδοντιατρικής περίθαλψης πρέπει να βρεθεί λύση στον υπερκορεσμό του επαγγέλματος, για να μπορεί κάθε οδοντίατρος να ασκεί αξιοπρεπώς την εργασία του και να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του.

Τον τελευταίο καιρό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, έχει καταλάβει αυτό τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.. Στο πρόβλημα αυτό συμβάλλει καθοριστικά και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αν τα πολιτικά κόμματα ανησυχούν για το ασφαλιστικό σύστημα, πιστεύω ότι το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουν είναι να περιορίσουν τον αριθμό των υγειονομικών.

Care
Στην ιατρική σχολή Αθηνών ξεκινά κατάληψη των φοιτητών σαν αντίδραση στις εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, για την απόκτηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος. Γνωρίζετε αν θα υπάρξουν αντίστοιχες εξετάσεις για τους οδοντιάτρους; Πιστεύετε ότι το πτυχίο δεν αρκεί;

X.K.
Είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα και ομολογώ ότι είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Εάν ξεκινήσει κανείς από το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών, που δίνουν οι σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα έλεγα ότι δεν χρειάζονται εξετάσεις. Δυστυχώς όμως έχουμε το φαινόμενο, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, να έχουμε από διάφορες χώρες, κυρίως βαλκανικές, ένα πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών, που παίρνουν το πτυχίο εκεί και έρχονται να το αναγνωρίσουν στην Ελλάδα. Τα πτυχία που δίνονται στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα θεωρούμε υπεραρκετά για την άσκηση της οδοντιατρικής, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Care
Το πρώτο Οδοντιατρικό Συνέδριο της χιλιετίας τελειώνει. Ποιό είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στο ευρύ κοινό;

X.K.
Παρ΄όλο που οι νέες τεχνολογίες δίνουν καινούργιες δυνατότητες στην οδοντιατρική επιστήμη, το θέμα της πρόληψης ήταν, με πρώτο διδάξαντα τον Ιπποκράτη, και θα είναι πάντα επίκαιρο, ιδίως στην σημερινή εποχή που πολλά πράγματα καθορίζονται και από οικονομικά στοιχεία. Οταν τα οικονομικά είναι περιορισμένα, φροντίζεις να μη δημιουργείς ανάγκες που απαιτούν χρήματα και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις είναι η οργάνωση της πρόληψης. Το κυριότερο όμως που καταφέρνει κανείς με την πρόληψη είναι ότι σώζει ζωές και το εννοώ κυριολεκτικά αυτό. Οι οδοντίατροι εργάζονται στη στοματική κοιλότητα. Μέσα στη στοματική κοιλότητα η νόσος του AIDS, η μάστιγα του αιώνα, δίνει πρόδρομα συμπτώματα 2 χρόνια πριν. Αντιλαμβάνεσθε πόσο τεράστιας διαγνωστικής σημασίας είναι αυτή η πρώιμη διάγνωση που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο και πόσες ζωές μπορούν να σωθούν. Εκείνο που θέλω να βεβαιώσω είναι ότι οι Έλληνες οδοντίατροι είναι σε θέση να διαγνώσουν τέτοιες καταστάσεις, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση