Τρεις διάσημες δίαιτες. Ποιά είναι η καλύτερη;

Μελέτη σε τρεις δημοφιλείς δίαιτες που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι η σύσταση της δίαιτας δε συσχετίζεται σημαντικά με την απώλεια βάρους, παρά τα όσα συζητούνται σχετικά. Αυτό ανακοίνωσε το έγκυρο ινστιτούτο γεωργίας της Αμερικής (USDA-United States Department of Agriculture) σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαιτολόγων που έγινε στο Denver των ΗΠΑ.

Η έρευνα, η οποία συνεχίζεται, μελετά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από δημοφιλείς δίαιτες στην Αμερική όπως η δίαιτα του Atkins, η δίαιτα Sugarbusters και η δίαιτα του Dean Ornish. Αυτές οι δίαιτες αντιπροσωπεύουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, δίαιτες υψηλών πρωτεϊνών όπως η δίαιτα του Atkins, η οποία επιτρέπει περισσότερο φαγητό αλλά λιγότερες θερμίδες και δίαιτες χαμηλές σε λιπίδια όπως η δίαιτα του Ornish η οποία ισχυρίζεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνουν διαρκώς

Η Αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 18% του πλυθυσμού των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι και το 55% είναι υπέρβαροι. Τα κέντρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών ορίζουν ως παχύσαρκα τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30 ή γενικότερα όταν το σωματικό βάρος ξεπερνά το φυσιολογικό κατά 15 κιλά.

Οι δίαιτες οι οποίες μελετήθηκαν αποτελούν τι πιο διάσημες δίαιτες των ΗΠΑ όπου κάθε χρόνο δαπανώνται 30 δισεκατομμύρια δολλάρια για την απώλεια βάρους.

Οι διατροφολόγοι πάντως συμφωνούν ότι τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο απώλειας βάρους αποτελεί η μείωση των θερμίδων και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Προκαταρτικά αποτελέσματα

Η γραμματέας του USDA Eileen Kennedy αναφέρει ότι τα προκαταρτικά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την απώλεια βάρους. Ομως το ποιά θρεπτικά συστατικά και σε ποιές ποσότητες συμμετέχουν δε συγκαταλέγονται σε αυτούς τους παράγοντες. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν δίαιτα από μόνοι τους, χωρίς να έχουν λάβει συμβουλή από τους ειδικούς, επιλέγουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να μελετηθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και η απώλεια βάρους που προσφέρει κάθε δίαιτα καθώς και οι προοπτικές εφαρμογής της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση