Οι βελόνες δεν κάνουν τον βελονιστή. Χρήσιμες συμβουλές

Τον “βελονιστή – γιατρό” παρίστανε επί 18 χρόνια ο Βιετναμέζος Τραν Χου Τσονγκ, που συνελήφθη την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Ο Τραν Χου Τσονγκ διατηρούσε ιδιωτική κλινική στην Βούλα με την επωνυμία ΄Αγιος Ιωσήφ’, στην οποία δεχόταν καθημερινά πάνω απο 50 ασθενείς. Η σύλληψη έγινε έπειτα από καταγγελίες ασθενών, πολλοί από τους οποίους είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους. Οπως αποδείχτηκε μετά από έρευνα όλα τα πτυχία που είχε στην διάθεση του ήταν πλαστά.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Β.Ελλάδας και εκπρόσωπο του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού, Ιατρό Παθολόγο κ. Χ. Καρανικιώτη, μας επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, από το 1980 η Πολιτεία με την υπ’ αριθμ. 574/Α4/1191 της 21/2/1980 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, όρισε ότι δέχεται “την εκτέλεση βελονισμού μόνο από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία και σε καμμιά περίπτωση από μη ιατρούς οποιοδήποτε επάγγελμα υγείας και αν κάνουν”. Η απόφαση αυτή αποκλείει άτομα που δεν κατέχουν πτυχίο Ιατρικής από την εφαρμογή του βελονισμού. Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε ότι, οι προϋποθέσεις εκπαίδευσης που έθεσαν οι Ιατρικές Εταιρείες Βελονισμού στην Ελλάδα θεωρούνται από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως και στη χώρα μας, μικρός αριθμός ατόμων, προβαίνουν σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, χωρίς να είναι γιατροί, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την αγωνία των ασθενών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους, όπως στην περίπτωση του Βιετναμέζου.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ο κ. Καρανικιώτης μας τόνισε ότι, κάθε ασθενής πριν αποφασίσει να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία με βελονισμό, πρέπει να ελέγξει:
· αν ο θεραπευτής είναι γιατρός που διαθέτει νόμιμη άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος. Πτυχιούχοι ιατρικών σχολών του εξωτερικού, εάν δεν πρόκειται για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο να έχουν αναγνωρίσει κατόπιν εξετάσεων το πτυχίο τους και να έχουν εγγραφεί στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής που ασκούν τη δραστηριότητά τους.
· αν στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο βελονισμός, εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Πεσμένες βελόνες ή τολύπια βάμβακος που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους ασθενείς, δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στο χώρο που εκτελούνται οι συνεδρίες βελονισμού
· αν ο θεραπευτής εφαρμόζει τις στοιχειώδεις αρχές απολύμανσης καθαρίζοντας με οινόπνευμα την περιοχή του δέρματος που πρόκειται να εισαχθεί η βελόνα
· αν ο θεραπευτής αποστειρώνει τις βελόνες που χρησιμοποιεί. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο και ξεφεύγει από τους στοιχειώδεις κανόνες αποστείρωσης, η φύλαξη των βελονών από τον ίδιο τον ασθενή, σε γυάλινα σωληνάρια που περιέχουν οινόπνευμα ή άλλο υλικό. Οι βελόνες θα πρέπει τουλάχιστον να αποστειρώνονται σε κλίβανο αποστείρωσης, όπως όλα τα ιατρικά ή οδοντιατρικά εργαλεία και να χρησιμοποιούνται μόνο από τον ίδιο ασθενή.

Σχετικό δελτίο τύπου εκδόθηκε και από την Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Β. Ελλάδας, της οποίας πρόεδρος είναι ο αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, αναισθησιολόγος κ. Δ. Βασιλάκος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση