Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει ακόμα πιό αποτελεσματική

Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει ακόμα πιό αποτελεσματικήΦαίνεται πλέον εφικτό ότι οι γιατροί θα είναι σε θάση να διακόψουν τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού, ο οποίος προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από τη χημειοθεραπεία, αφού ορισμένα κύτταρα είναι δυνατό να αντλήσουν τα μόρια, που είναι ικανά να τα σκοτώσουν, από την μεμβράνη τους, γεγονός που τα κάνει πολύ πιο ανθεκτικά. Αυτοί οι μηχανισμοί άντλησης, θα μπορούσαν επίσης να διακόψουν την ικανοποιητική απορρόφηση των φαρμάκων, που λαμβάνονται είτε από το στόμα είτε από ενδοφλεβίως σε περιοχές που περιέχουν καρκινικά κύτταρα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό κάνει την θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική ενώ στη χειρότερη των περιπτώσεων, μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Η παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών, οι οποίες επιτρέπουν στα κύτταρα να αμύνονται, θα μπορούσε θεωρητικά να διακοπεί με γονιδιακή θεραπεία, αλλα οι γιατροί προβληματίζονται ότι η διακοπή τους θα μπορούσε να επηρεάσουν ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

Ωστόσο στο Συνέδριο της Ευρωπαικής Κοινότητας της Ιατρικής Ογκολογίας στο Αμβρούργο, παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί τελικά να είναι αποτελεσματική. Ο Καθηγητής Piet Borst του Ολλανδικού Καρκινικού Ινστιτούτου του Αμστερνταμ, τροποποίησε γενετικά ποντίκα, ώστε αυτά να μην είναι σε θέση να παράγουν τις πρωτεΐνες αντλήσεως φαρμάκων. Ανακάλυψε λοιοπόν ότι αυτά τα ποντίκια, έδειχναν ότι δεν χρειάζονταν αυτές τις πρωτεΐνες για να ζήσουν φυσιολογικά, γεγονός που ενδεχομένως συνεπάγεται ότι η παραγωγή των αντιστοίχων πρωτεϊνών θα μπορούσε να διακοπεί και για τους ανθρώπους, χωρίς κανένα δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Αλλά ακόμα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν την πρόκληση του να αναπτύξουν την απαραίτητη γονιδιακή θεραπεία και να καταπολεμήσουν τους όγκους με αυτή. Ο καθηγητής Borst δήλωσε ότι καθώς μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τις πρωτεΐνες αντλήσεως φαρμάκων και ευτυχώς γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερες από αυτές, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της αντίστασης στη χημειοθεραπεία, γεγονός που θα έχει ευεργετική επίδραση σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου. Αυτός ο τομέας της έρευνας, είναι πολλά υποσχόμενος και προσφέρει μακροπρόθεσμα την προοπτική της ελπίδας σε πολλούς ασθενείς, στους οποίους ο καρκίνος αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση