ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΠΤΕΡΥΓΙΣΜΟΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Κολπική αρρυθμία κατά την οποία οι κόλποι συστέλλονται με υψηλή συχνότητα (250-350 σφύξεις / λεπτό) πλήν όμως διατηρείται οργανωμένη η κολπική συστολή. Οι κοιλίες αντιθέτως λόγω ενός φυσιολογικού εμποδίου – «φρένου» (του κολποκοιλιακού κόμβου) συνεχίζουν να συστέλλονται με πιο φυσιολογικούς ρυθμούς (75-150)

Παθογένεια

Ιδιοπαθής
Μετεγχειρητική επιπλοκή σε συγγενείς καρδιοπάθειες
Στεφανιαία νόσος
Υπέρταση
Ρευματική νόσος

Κλινική εικόνα

Κανένα (γεγονός που κρύβει πολλούς κινδύνους)
Δύσπνοια
Αίσθημα παλμών
Προκάρδια άλγη
Εύκολη κόπωση

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογραφημα

Αντιμετώπιση

Αποσκοπεί σε δύο βασικούς στόχους:
Α) Αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού που γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιαρρυθμικών φάρμακων ή με μια ειδική μέθοδο που λέγεται ηλεκτρική ανάταξη.
Β) Πρόληψη θρομβοεμβολικών φαινομένων: διίστανται οι απόψεις για το αν είναι ή όχι αναγκαία η χρήση αντιπηκτικών. Πλήν όμως όλο και αυξάνουν τα στοιχεία που συνηγορούν στην χρήση αυτών των φαρμάκων.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η κυριότερη επιπλοκή είναι ο σχηματισμός θρόμβων εντός των κόλπων της καρδιάς οι οποίοι εν συνεχεία μπορούν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν εμβολές στις αρτηρίες του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), και σε άλλα σημεία του σώματος. Η επιπλοκή αυτή που συμβαίνει και στην κολπική μαρμαρυγή, εδώ είναι σαφώς σπανιότερη.
Επίσης μπορεί να επιδεινώσει την καρδιακή λειτουργία ιδίως όταν προϋπάρχει καρδιακή πάθηση όπως: στεφανιαία νόσος, στένωση αορτής, υπερτασική καρδιοπάθεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση