Αμφιλεγόμενη η υπερβολική χρήση φυτικών ινών στη διατροφή

Αμφιλεγόμενη η υπερβολική χρήση φυτικών ινών στη διατροφήΠολλές προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει ότι η χορήγηση επιπλέον διαλυτών φυτικών ινών, με τη μορφή κόκκων, όπως το ψύλλιο, θα μπορούσε να συντελέσει στη μειώση της ανάπτυξης πολυπόδων και κατά συνέπεια, ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλέον προσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, προκύπτει ότι όσοι λαμβάνουν συμπλήρωμα φυτικών ινών, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν αδενώματα του παχέος εντέρου. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι φυτικές ίνες που λαμβάνονται με φυσιολογικό τρόπο κατά το καθημερινό διαιτολόγιο από λαχανικά ή άλλες πηγές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα.

Η μελέτη περιέλαβε 552 ασθενείς με ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου, στο ένα τρίτο των οποίων χορηγήθηκαν επιπλέον φυτικές ίνες, στο άλλο ένα τρίτο χορηγήθηκε επιπλέον ασβέστιο και στο υπόλοιπο ένα τρίτο απολύτως τίποτα. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε δεύτερη κολονοσκόπηση στους ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν αναπτυχθεί νέοι πολύποδες. Στην ομάδα των ασθενών που δεν είχε χορηγηθεί τίποτα οι 36 στους 178 εμφάνισαν νέους πολύποδες, ενώ στην ομάδα των ασθενών στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα φυτικών ινών οι 58 στους 198 εμφάνισαν νέους όγκους. Να σημειωθεί ότι σε εκείνους τους ασθνενείς, στους οποίους χορηγήθηκε συμπλήρωμα ασβεστίου, μόλις οι 28 από 176 ασθενείς, εμφάνισαν νέους πολύποδες.

Ενα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά, θεωρείται ότι προστατεύει την υγεία του εντέρου. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο τρόπος διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός από τους πλέον συχνούς καρκίνους. Συγκεκριμένα, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, έχει συνδυαστεί με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του είδους καρκίνου, ενώ από σχετικές έρευνες έχει προκύψει ότι η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών και ασβεστίου έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Αμφιλεγόμενη η υπερβολική χρήση φυτικών ινών στη διατροφήΟ Tim Key, ειδικός σε θέματα διατροφής και καρκίνου, εκπρόσωπος του Imperial Cancer Research Fund δήλωσε ότι ορισμένα από τα αδενώματα του ορθού, τα οποία δεν είναι κακοήθη, μπορεί τελικά να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε καρκίνο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας επεσήμανε ότι ούτε το ασβέστιο ούτε το ψύλλιο μείωσαν την πιθανότητα ανάπτυξης νέων αδενωμάτων και παρά το γεγονός ότι η αυξημένη ανάπτυξη αδενωμάτων σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ψύλλιο έχει κάποια σημασία, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές. Για το λόγο αυτό, υγεινό θεωρείται ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά αφού και από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ενοχοποίησής τους με την ανάπτυξη καρκίνου του ορθού, καθώς τα περισσότερα αδενώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση