Ayurveda και συμβατική Ιατρική σήμερα. Μπορούν να συνδυαστούν;

Τα σημερινά προβλήματα υγείας

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής δημιουργεί τέτοιους ρυθμούς και συνθήκες που το άγχος και οι πολλές ψυχοσωματικές ασθένειες και νευροφυτικές διαταραχές είναι καθημερινό πρόβλημα, ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στις μεγάλες πόλεις. Δεν υπάρχει πιά ο γνωστός ήρεμος ρυθμός της καθημερινότητας ο οποίος υπήρχε επί χιλιάδες χρόνια, μέχρι και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι πολύ καλό το παράδειγμα για τις μετακινήσεις του ανθρώπου από τόπο σε τόπο: Η κάθε γενιά επί χιλιάδες χρόνια μεγάλωνε και ζούσε γνωρίζοντας ότι για να μετακινηθεί θα χρησιμοποιούσε το άλογο και το κάρο, σε ένα ¨αργό και ήρεμο¨ μοτίβο.

Σήμερα όμως, έχουμε ανθρώπους που όταν γεννήθηκαν ήξεραν για το κάρο και την άμαξα τα οποία μάλιστα και χρησιμοποίησαν σαν μικρά παιδιά, και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι έχουν δεί τους αστροναύτες να περπατούν στο φεγγάρι και τα αεροπλάνα να διασχίζουν καθημερινά τον ουρανό.

Φαίνεται ότι όλη αυτή η πρόοδος ήταν ίσως “δυσκολοχώνευτη” για την ψυχική υγεία της ανθρωπότητας και αυτή η απότομη επιτάχυνση του ρυθμού ζωής σίγουρα δημιουργεί πολλά ψυχικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Είναι ίσως συγκλονιστικό το γεγονός που φαίνεται και από επίσημα στοιχεία ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί σε τακτική βάση κάποια αγχολυτικά φάρμακα.

Τί έχει να προσφέρει το Αγιουρβεδικό Σύστημα σε αυτή την περίπτωση; Πώς μπορεί να συνδυαστεί η σημερινή συμβατική ιατρική με αυτό το σύστημα;

Η “αποτυχία” της Δυτικής Ιατρικής σκέψης συνίσταται στο ότι ασχολήθηκε πολύ με την επιφάνεια (δηλαδή με τα συμπτώματα) και όχι με τη βαθύτερη ουσία (τις αιτίες δηλαδή) των ασθενειών. Η όλη συναρπαστική πρόοδος της Ιατρικής αυτής τα τελευταία χρόνια είναι (άν το σκεφθεί κανείς καλά, και χωρίς προκαταλήψεις), σχεδόν αποκλειστικό αποτέλεσμα της προόδου της τεχνολογίας και μόνο και όχι της καθαρής ιατρικής σκέψης.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως η μεγάλη διαγνωστική ευκολία που παρέχουν η αξονική και μαγνητική τομογραφία, τα υπερηχογραφήματα, η ψηφιακή αγγειογραφία, τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, κλπ και επίσης οι νέες θεραπευτικές τεχνικές με σύμπλοκα “εξυπνα” φάρμακα (smart drugs), χρήση Computers, μονάδες εντατικής θεραπείας, ακτίνες Laser, κλπ.

Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να απορρίψει την σημερινή τεχνογνωσία, ή να μη δεχθεί όσα έχει να προσφέρει η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της διάγνωσης, ή να αγνοήσει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ανάπτυξη και τελειοποίηση της χειρουργικής και μικροχειρουργικής καθώς και τη θεραπεία επείγουσας ανάγκης σε ατυχήματα και οξείες ασθένειες, που κυριολεκτικά σώζουν πάρα πολλές ζωές.

Πρέπει να χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεχνολογίας, και σαφώς θα χρησιμοποιήσουμε ότι από όλα αυτά χρειάζεται.

Με τη μελέτη όμως του συστήματος Ayurveda, ο σημερινός Ιατρός αλλά και ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, βλέπει έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο να ξανοίγεται μπροστά στα μάτια του και να τον προκαλεί.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Καλό θα ήταν για μιά στιγμή να θέσουμε όλοι μας τον εξής προβληματισμό και ερώτημα ταυτόχρονα:

Ας υποθέσουμε ότι με “μαγικό τρόπο” αύριο το πρωί όλα σας τα σημερινά χρόνια προβλήματα παύουν να υπάρχουν. Ας δεχθούμε ότι αύριο έχει εξαφανισθεί η δερματική αλλεργία, το άσθμα σας, το έλκος στομάχου, η κολίτιδα, οι ημικρανίες, το άγχος σας και η κατάθλιψη. Ας δεχθούμε ότι αυτό είναι δυνατόν – που δέν είναι.

Εάν δεν αλλάξουμε τις καταστάσεις και συνθήκες εκείνες που σας οδήγησαν στο να έχετε τα προβλήματα αυτά, εάν δεν μεταβληθεί η συνισταμένη των δυνάμεων που σας αρρωσταίνουν, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, διατροφής, ύπνου, εργασίας, ανάπαυσης, συνηθειών κλπ, τότε είναι απλώς και μόνο θέμα χρόνου το πότε θα επανεμφανιστούν ακριβώς τα ίδια προβλήματα υγείας “.

Τί όμως μπορεί να γίνει; Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας που τον ενδιαφέρει η Υγεία του;

Όταν ο R.Kipling έγραφε ότι ” … Η Ανατολή είναι Ανατολή και η Δύση, Δύση και αυτά τα δύο δεν πρόκειται ποτέ να συναντηθούν…”, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μόλις μιά γενιά μετά, στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης το ποιήμά του αυτό θα ξεπερνιόταν από τα ίδια τα γεγονότα.

Ένα ανοιχτό μυαλό είναι πάντα έτοιμο να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία από τις δύο πηγές που έχει μπροστά του και, απορρίπτοντας οτιδήποτε είναι περιττό, να σχηματοποιήσει και να βάλει σε πρακτική εφαρμογή το απαύγασμα των δύο Επιστημών που εξετάζουν τον Άνθρωπο από διαφορετικές πλευρές.

Το σύστημα Ayurveda θεωρείται από πολλούς σαν μια περίεργη, μυστικιστική, εσωτερική επιστήμη που απευθύνεται σε λίγους “μυημένους”.

Αν και ο Ayurveda αποτελεί συμπλήρωμα – προσθήκη σε ένα από τα τέσσερα πανάρχαια βιβλία Σοφίας των Ινδιών, το σύστημα αυτό έχει ένα “εσωτερικό”, φιλοσοφικό μέρος αλλά και ένα “εξωτερικό”, πρακτικό μέρος που σαν μια τελείως πρακτική και εφαρμοσμένη επιστήμη, δίνει Αρχές και Νόμους που κυβερνούν τον κάθε άνθρωπο τόσο σε κατάσταση υγείας, όσο και ασθένειας.

Χωρίζει όλους τους ανθρώπους σε τρείς βασικούς τύπους ιδιοσυγκρασίας και είναι εξαιρετικά απλές οι οδηγίες που δίνονται σε περιπτώσεις διαφόρων παθήσεων, αλλά κυρίως στο τεράστιο θέμα της πρόληψης των ασθενειών μέσα από σωστό τρόπο ζωής, διατροφής, άσκησης, κλπ.

Ο Ayurveda μιλάει για κάθε άποψη της Δημιουργίας, για κάθε στοιχείο και οργανικό Όν που ζεί στον πλανήτη μας και το Σύμπαν ολόκληρο, και πέρα από αυτό δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί μέσα από τους αιώνες και απευθύνονται σε όλους αυτούς που αναζητούν την Αληθινή Γνώση, Συνείδηση και Ευτυχία.

Η Επιστήμη αυτή δεν βασίζεται σε μια απλή, περιστασιακή, επιφανειακή άποψη των πραγμάτων, αλλά έχει τις ρίζες της στην πανάρχαια σοφία και η εφαρμογή αυτού του συστήματος δεν περιορίζεται από τα στενά πλαίσια του τόπου, του κλίματος, της εποχής, ή των γενικότερων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο Ayurveda έχει εφαρμογή σε κάθε τόπο, σε κάθε εποχή και απευθύνεται σε κάθε Άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει την Αληθινή του Φύση.

Σε επόμενα άρθρα θα αναπτυχθεί με λεπτομέρειες η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Αγιουρβεδική Ιατρική για να καθορίζει τους τύπους των ανθρώπων και οι τρόποι που προτείνει για την πρόληψη αλλά και θεραπεία των ασθενειών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση