Παχυσαρκία: νέες διατροφικές οδηγίες

Παχυσαρκία: νέες διατροφικές οδηγίεςΚαθώς παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των υπέρβαρων Αμερικανών, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, προτείνει νέες διατροφικές οδηγίες για τα αρχικά στάδια της παχυσαρκίας και όχι μόνο. Ετσι, οι νέες οδηγίες, δίνουν έμφαση σε γενικές δίαιτες, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά σε ποσοστά και αριθμούς. Σκοπός των νέων συστάσεων, είναι η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, η διατροφή με υγιεινές τροφές, η διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και σακχαρώδους διαβήτη, ενώ η απώλεια σωματικού βάρους έστω και μεταξύ 5-10% μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου και την αρτηριακή πίεση.

Οι νέες οδηγίες

Σύμφωνα με τον Robert H. Eckel, πρόεδρο της Επιτροπής Διατροφής η οποία διατύπωσε τις νέες οδηγίες, η αύξηση του βάρους έχει σημαντικά επακόλουθα, με άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στις καρδιακές παθήσεις. Καθώς τα προτεινόμενα ποσοστά κάθε ομάδας τροφίμων δεν έχουν αλλάξει από το 1996, οι νέες οδηγίες προτείνουν την κατανάλωση ποικιλίας τροφών από τις βασικές ομάδες, συμπεριλαμβάνοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άπαχο κρέας και πουλερικά.

Οι παλιές οδηγίες

Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις, από το σύνολο των προσλαμβανομένων θερμίδων, το ποσοστό που προέρχεται από το λίπος της τροφής, έπρεπε να είναι μικρότερο από το 30%, ενώ το ποσοστό από τους υδατάνθρακες και τις άπαχες πρωτεϊνούχες πηγές, καθοριζόταν σε 55-60% και 30% αντίστοιχα. Ακόμη, το ποσοστό των θερμίδων που προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν έπρεπε να υπερβαίνει το 10%.

Δύο γεύματα με ψάρια

Με τις νέες οδηγίες, δίνεται έμφαση σε γενικούς τρόπους διατροφής παρά σε αριθμούς. Ετσι, προτείνονται δύο γεύματα την εβδομάδα με παχιά ψάρια, όπως τόνο ή σολωμό, ή κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως σαρδέλλες ή τόνο. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στα ευρήματα ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες, η αυξημένη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν ορισμένα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενα αυγό την ημέρα

Ακόμη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, επιτρέπει στους υγιείς ενήλικες, την κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, εφ’ όσον η υπόλοιπη πρόσληψη χοληστερίνης είναι περιορισμένη, αφού σύμφωνα με άλλες έρευνες, η κατανάλωση αυγών και ιδιαίτερα του κρόκου, δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης του αίματος σε όλους.

Χοληστερίνη

Επίσης, η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης καθορίζεται στα 300 mg για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ για όσους παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα ή αρτηριακή υπέρταση, η πρόσληψη χοληστερόλης, καθορίζεται στα 200 mg την ημέρα.

Περιορισμός του λίπους

Αλλες προτάσεις αφορούν τον περιορισμό του λίπους περιέχουν επεξεργασμένες τροφές όπως μπισκότα, κράκερς ή μαργαρίνες, τον περιορισμό του αλατιού σε 6 gr (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα και τον περιορισμό του αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Σωματική άσκηση

Επισημαίνεται επίσης ότι το μέγεθος των μερίδων, παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη παχυσαρκίας, ενώ οι τροφές που περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους, δεν έχουν απαραίτητα και λίγες θερμίδες, Τέλος, προτείνεται γρήγορο βάδισμα τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα, με σκοπό τόσο τη σωματική άσκηση όσο και την κατανάλωση θερμίδων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση