ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ

Συνήθως “αθώες”, αλλά αυτό θα το κρίνει ο καρδιολόγος!

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για συστολές της καρδιάς που δεν παράγονται από τον φυσιολογικό βηματοδότη της καρδιάς – τον φλεβοκόμβο – αλλά από ένα άλλο σημείο των κόλπων του κόμβου ή των κοιλιών (οπότε αντίστοιχα καρακτηρίζονται κολπικές, κομβικές και κοιλιακές).

Παθογένεια

Πολλές φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία αλλά αποτελούν μία ιδιαιτερότητα κάποιων σημείων του καρδιακού μυ, τα οποία σημεία παρουσιάζουν μία αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Επίσης παπαντούνται μετά από χρήση καφέ, νικοτίνης, αλκοόλ, σε stress, σε υπέρταση, σε φάρμακα , σε υπερθυρεοειδισμό, σε βαλβιδοπάθειες, σε στεφανιαία νόσο, και πρακτικά είναι δυνατή η εμφάνισή τους σε κάθε καρδιακή πάθηση.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενής μπορεί να μην αισθάνεται τίποτα, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές σαν «διαλείψεις», διακοπές του σφυγμού.

Διάγνωση

Μπορεί να γίνει με την ψηλάφηση του σφυγμού ή την ακρόαση της καρδιάς. Η επιβεβαίωση όμως όπως και ο καθορισμός της προέλευσής τους (κολπους, κόμβος, κοιλίες) γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η περαιτέρω διερέυνηση αν αυτή κριθεί απαραίτητη και ανάλογα πάντοτε με την περίπτωση περιλαμβάνει : έλεγχο θυρεοειδούς και ηλεκτρολυτών, Holter ρυθμού, δοκιμασία κοπώσεως και υπερηχογράφημα καρδιάς.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με την περίπτωση. Περιλαμβάνει την μείωση καφέ, αλκοόλ, νικοτίνης, την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών – αν υπάρχουν -, καθώς και την αντιμετώπιση της συνυπαρχούσης καρδιοπάρθειας. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση