Επιτυχείς εγχειρήσεις στο κρανίο πριν 5500 χρόνια

Επιτυχείς εγχειρήσεις στο κρανίο πριν 5500 χρόνιαΚρανίο ηλικίας περίπου 5500 χιλιάδων ετών, το οποίο είχε υποβληθεί σε κρανιοανάτρηση, δηλαδή, τη χειρουργική επέμβαση με την οποία ανοίγεται μία τρύπα στο κεφάλι, ανακαλύφθηκε στη Βολιβία, ενώ είναι βέβαιο ότι ο ασθενής, μετά την επέμβαση, επέζησε. Οι πρωτόγονες κρανιανατρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτόγονα εργαλεία και τεχνικές, αποτελούν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες χειρουργικές επεμβάσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Υπάρχουν αποδείξεις, ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Νεολιθική εποχή, τουλάχιστον εδώ και 7000 χρόνια, ενώ εξακολουθούν να γίνονται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Νοτίου Αμερικής και της Μελανησίας.

Πρωτόγονες κρανιοανατρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ ήταν αρκετά συχνές στο Περού και τη Βολιβία. Ανάλογα ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στην Ασία, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βόρεια Αμερική. Η επέμβαση συνίσταται στην αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου, από ζωντανό ασθενή, ώστε να αποκαλυφθεί η σκληρά μήνιγγα. Η σκληρά μήνιγγα, είναι μια σκληρή ινώδης μεμβράνη, η οποία αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του εγκεφάλου. Αν δεν υποστεί ρήξη σε κάποιο σημείο, ένας ασθενής, σε μια εποχή χωρίς αναισθησία και αντιβιοτικά, είχε αρκετές πιθανότητες να επιζήσει.

Επιτυχείς εγχειρήσεις στο κρανίο πριν 5500 χρόνιαΤα κίνητρα των νεολιθικών κρανιοανατρήσεων, έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημών, από την εποχή που ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κρανία που είχαν υποστεί την επέμβαση, το 19ο αιώνα. Γενικά, έχει γίνει αποδεκτό ότι οι κρανιοανατρήσεις γίνονταν με σκοπό να εισέλθουν ή να εξέλθουν κάποια πνεύματα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί παρά μία υπόθεση. Μπορεί να είχαν πραγματοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως σε πονοκεφάλους, κατάγματα, λοιμώξεις ή σπασμούς. Μπορεί να είχαν πραγματοποιηθεί για θρησκευτικούς λόγους. Συχνά, υπάρχουν κατάγματα, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να γίνονταν με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούσε η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Το βέβαιο είναι, πως σε περισσότερα από 85 κρανία, η επούλωση του τραύματος, δείχνει ότι οι ασθενείς επέζησαν μετά την επέμβαση…

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση