Εγκρίθηκε η χρήση χαπιού για διακοπή της κύησης,

Εγκρίθηκε η χρήση χαπιού για διακοπή της κύησης,Υστερα από πολλά χρόνια διαμάχης και καθυστερήσεων, εγκρίθηκε η κυκλοφορία του χαπιού RU-486, το οποίο προκαλεί διακοπή της κύησης, με την εμπορική ονομασία Mifeprex. Το Mifeprex (μιφεπριστόνη), δεσμεύει την προγεστερόνη, μια ορμόνη η οποία προετοιμάζει το ενδομήτριο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, ενώ η παρουσία της είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Χωρίς προγεστερόνη, το ενδομήτριο λεπταίνει, αποπίπτει και αρχίζει κολπική αιμόρροια. Αν μετά τη χορήγηση του Mifeprex, χορηγηθεί μισοπροστόλη, η κύηση διακόπτεται. Η μισοπροστόλη είναι μια προσταγλανδίνη, η οποία προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, βοηθώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η αποτελεσματικότητα του Mifeprex σε συνδυασμό με μισοπροστόλη είναι περίπου 92-95%. Η διακοπή της κύησης με αυτό τον τρόπο, είναι μία μη επεμβατική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με τη λήψη φαρμάκων, χωρίς να είναι απαραίτητη, τις περισσότερες φορές, αναισθησία και απόξεση. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν ναυτία, εμέτους, κεφαλαλγία και διάρροια. Η λήψη κάποιου κοινού αναλγητικού, μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσφορία που προκαλείται.

Η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται είναι η ακόλουθη. Η έγκυος αρχικά λαμβάνει 3 χάπια Mifeprex, κάθε ένα από τα οποία περιέχει 200 mg μιφεπριστόνης. Σε δύο ημέρες χορηγούνται δύο χάπια, κάθε ένα από τα οποία περιέχει 200 mg μισοπροστόλης. Στη συνέχεια είναι απαραίτητος ο έλεγχος από γυναικολόγο, σε 10 περίπου ημέρες, με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχει διακοπεί η εγκυμοσύνη, αφού αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες στο κύημα. Λίγες από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν Mifeprex, πιθανόν να χρειαστούν απόξεση για τη διακοπή της κύησης ή τη διακοπή σοβαρής αιμορραγίας.

Κολπική αιμόρροια και κράμπες στην κοιλιά είναι φυσιολογικά επακόλουθα της διαδικασίας. Η αιμόρροια, είναι παρόμοια ή λίγο μεγαλύτερη από την αιμόρροια που παρατηρείται κατά την περίοδο, ενώ μπορεί να διαρκέσει με τη μορφή μικρής ή σταγονοειδούς (spotting) αιμόρροιας από 9-16 ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις, οι γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν σοβαρή αιμορραγία, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουν άμεσα με το γυναικολόγο τους.

Το φάρμακο έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ αναμένεται να εμφανιστεί και στην ελληνική αγορά, μετά από έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος έχει εκδώσει αυστηρούς όρους για τη χρήση του. Η νέα μέθοδος, θα εφαρμόζεται μέχρι την 8η εβδομάδα της κύησης (δηλαδή μέχρι 49 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση) και θα πραγματοποιείται μόνο σε Νοσοκομεία, κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση