Απαγόρευση αιμοδοσίας στην Αυστραλία

Απαγόρευση αιμοδοσίας στην ΑυστραλίαΟι αρχές της Αυστραλίας απαγόρευσαν την αιμοδοσία σε χιλιάδες αιμοδότες, αν έχουν παραμείνει στη Βρετανία τουλάχιστον έξι μήνες για το διάστημα 1980-1996, μετά από έρευνες που έδειξαν ότι η νόσος των τρελών αγελάδων μπορεί να μεταδοθεί μέσω των μεταγγίσεων αίματος. Το μέτρο αυτό ισχύει ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Στην Αυστραλία, οι τακτικοί αιμοδότες ξεπερνούν τους 40.000 ενώ η απαγόρευση αναμένεται να μειώσει τουλάχιστον 5% τα αποθέματα αίματος της χώρας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Αυσταλίας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή επρόκειτο να ληφθεί το Δεκέμβριο, αλλά επισπεύσθηκε ύστερα από έρευνες που έδειξαν ότι η νόσος των τρελών αγελάδων μπορεί να μεταδοθεί μέσω των μεταγγίσεων αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με την Judy Aiello, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, με μία συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας, οι εθελοντές αιμοδότες αυξήθηκαν από 49.000 σε 51.500, ύστερα από καμπάνια συγκέντρωσης αίματος, πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Εξάλλου, στο παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων, αίσθηση έχει προκαλέσει η έξαρση μηνιγγίτιδας που έχει εμφανιστεί στη Βικτόρια, η οποία προκάλεσε ήδη το θάνατο δύο ανθρώπων. Σύμφωνα με τον καθηγητή John Catford, φέτος, 9 από τα 103 κρούσματα μηνιγγίτιδας έχασαν τη ζωή τους, ενώ τόνισε ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται νέα άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στη νόσο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση