Σκευάσματα ασβεστίου: Super ή ‘αμόλυβδα’;

Σκευάσματα ασβεστίου: Super ή 'αμόλυβδα';Σύμφωνα με χθεσινή δημοσίευση του περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου AMA (American Medical Association), σκευάσματα ασβεστίου περιέχουν ποσότητες μολύβδου. Παρ’ όλο που τα σκευάσματα ασβεστίου θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή και επιστημονικά αποδεκτά συμπληρώματα διατροφής, προσφέροντας ‘super’ βοήθεια στον οργανισμό, ορισμένα από αυτά δυστυχώς δεν είναι ‘αμόλυβδα’, μια και βρέθηκαν να περιέχουν μικρές ποσότητες μολύβδου. Από τα 22 σκευάσματα ασβεστίου που εξετάσθηκαν, στα 8 βρέθηκαν μετρήσιμες ποσότητες μολύβδου, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδα, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη μελέτη, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αφού τα συγκεκριμένα σκευάσματα λαμβάνονται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, από πολλούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό JAMA, ο μόλυβδος, αναμιγνύεται με το ορυκτό ασβέστιο. Με τον καθαρισμό που υφίσταται το ασβέστιο για την χρήση του στα συμπληρώματα διατροφής, θεωρητικά απαλλάσσεται από την παρουσία του μολύβδου, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε σε όλα τα σκευάσματα. Η παρουσία μολύβδου, επιβεβαιώθηκε και σε ορισμένα σκευάσματα ασβεστίου, τα οποία χρησιμοπούν τον όρο ‘φυσικά’ ενώ το ασβέστιο που περιέχουν προέρχεται συνήθως από τα όστρακα στρειδιών των ωκεανών, τα οποία περιέχουν μόλυβδο.

Συγκεκριμένα, αρκετά προϊόντα βρέθηκαν να περιέχουν περισσότερα από 3 μg μολύβδου ανά 1500 mg ασβεστίου, πλησιάζοντας το προτεινόμενο όριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι παραπάνω τιμές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από ανθρώπους που παίρνουν ασβέστιο σε μεγάλες δόσεις, όπως ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και γυναίκες που λαμβάνουν ασβέστιο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Παρ’ όλο που οι παραπάνω τιμές αφορούν κυρίως συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να σημειωθεί ότι μόλυβδος ανιχνεύθηκε και σε μερικά σκευάσματα που παράγονται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια, η έκθεση στο μόλυβδο του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλότερη από ότι πριν μερικές δεκαετίες, ωστόσο, μόλυβδος, εξακολουθεί να ανιχνεύεται τόσο στο περιβάλλον όσο και σε διάφορες τροφές. Η παρατεταμένη έκθεση στο μόλυβδο, μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών και να προκαλέσει ποικίλες διαταραχές στους ενήλικες όπως αναιμία, υπέρταση, νεφρικές ή εγκεφαλικές βλάβες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση