Σχολεία από αμίαντο – Παρέμβαση εισαγγελέα

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία των τελευταίων είκοσι χρόνων μπορεί να αφορούν τις εξετάσεις και τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά καθόλου δεν ακούμπησαν σχολεία που έχουν χτισθεί με υλικά που περιέχουν αμίαντο και αποτελούν δυνητικό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου για χιλιάδες παιδιά. Τουλάχιστον 18 ή και περισσότερα σχολεία στην Θεσσαλονίκη, που χτίστηκαν μετά τον σεισμό του 1978 για πρόχειρη χρήση και εξακολουθούν να λειτουργούν, αποκαλύπτει ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ενωσης Τοξικολόγων Αναστάσιος Κοβάτσης σε συνοπτική έκθεσή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Μακεδονία”. Στα σχολεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν αμιαντόπλακες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αντικατασταθεί αν και έχουν “γεράσει”.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ σε όλο τον κόσμο αφαιρούνται οι αμιαντόπλακες από τα σχολεία, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Γνωμάτευση της κλινικής ΜΑΥΟ των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι ίνες του αμιάντου όταν εισπνέονται καταλήγουν στους πνεύμονες και προκαλούν φλεγμονή (ίνωση). Εκτός από τη βλάβη στη λειτουργία των πνευμόνων που προέρχεται από την ίνωση προκαλείται η αμιάντωση, η οποία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες οδήγησαν την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από Πταισματοδίκη, ώστε να καταγραφούν όλα τα ύποπτα σχολικά συγκροτήματα και να διαπιστωθεί αν λειτουργούν κανονικά. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται να καταθέσουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιοι με τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση