Μικρά θηλαστικά – Μεγάλα μυστικά!

Μικρά θηλαστικά - Μεγάλα μυστικά!Μελετώντας τα μυστικά της έχιδνας, του αρχαιότερου, ίσως, θηλαστικού στον κόσμο, είναι πιθανό μια μέρα, οι άνθρωποι να μπορούν να περιέλθουν σε κατάσταση ‘προσωρινής παύσης’ της ζωής. Η μελέτη της έχιδνας, θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικά μυστικά, που προκαλούν την ιατρική επιστήμη, βοηθώντας τους ανθρώπους να επιτύχουν ‘βαθύ ύπνο’ που θα επιτρέψει χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία ή διαστημικά ταξίδια, όπως ανακοινώθηκε στο British Association’s Festival of Science. Η έχιδνα, είναι ένα μικρό, αγκαθωτό θηλαστικό, που κινείται αργά και φωλιάζει στο έδαφος. Βρίσκεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Γουϊνέα, ενώ έχει την ικανότητα να εισέρχεται σε κατάσταση νάρκης, όταν η τροφή ή το νερό σπανίζουν, ελαττώνοντας το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματός της, για να διατηρήσει ενέργεια και να επιβιώσει.

Η ιστορία της έχιδνας, εκτείνεται σε 120 εκατομμύρια χρόνια, ενώ οι πρόγονοί της περπατούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους, επιβιώνοντας από αναρίθμητες γενικές και κλιματολογικές αλλαγές, που εξαφάνισαν τόσα άλλα πλάσματα. Η έχιδνα έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από κάθε άλλο θηλαστικό στον κόσμο, που κυμαίνεται μεταξύ 31-33 °C, ενώ μπορεί κατέβει ακόμη περισσότερο, πλησιάζοντας τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν και άλλα ζώα τα οποία μεταπίπτουν στην κατάσταση που ονομάζουμε νάρκη ή χειμέρια νάρκη, ωστόσο η έχιδνα είναι το παλαιότερο θηλαστικό, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση της αλυσίδας και είναι εκείνη που θα δώσει πολλά στοιχεία για την εξέλιξη όχι μόνο της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και για πολλές άλλες ρυθμίσεις του μεταβολισμού.

Εχει ήδη βρεθεί, ότι το γάλα της έχιδνας, περιέχει έναν τύπο σακχάρου, που υπάρχει σε αμελητέες ποσότητες και στο ανθρώπινο γάλα, το οποίο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των νεογνών. Οι προσπάθειες των επιστημόνων πλέον, επικεντρώνονται στο να ανακαλύψουν αν οι δυνατότητες της έχιδνας οφείλονται στη λειτουργία ορμονών ή είναι καταγεγραμμένες στα γονίδιά της…

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση