Εμβόλιο πολιομυελίτιδας ένοχο για το AIDS?

Εμβόλιο πολιομυελίτιδας ένοχο για το AIDS?Η μόλυνση με τον ιό HIV και το AIDS, που έγινε η μάστιγα του εικοστού αιώνα, δεν είναι γνωστό από τι προκλήθηκε. Έχουν ακουστεί πολλά, όπως ότι διέφυγε απο τα εργαστήρια, ότι μεταδόθηκε από τον πίθηκο (που ας σημειωθεί μολύνεται αλλά δεν νοσεί απο τον ιό), ή ότι είναι αποτέλεσμα οικολογικών και άλλων αλλαγών. Τελευταία, όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε από μολυσμένα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας.

Τα ύποπτα εμβόλια χορηγήθηκαν σε παιδιά της Αφρικής την δεκαετία του 1950. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι ο καταστροφικός ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τους πιθήκους, μέσω ενός πειραματικού εμβολίου πολιομυελίτιδας, που χορηγήθηκε σε περίπου 1.000.000 παιδιά της Αφρικής.
Εκείνη την εποχή πολλά εμβόλια, όπως και αυτό κατά της πολιομυελίτιδας, παρασκευάζονταν συστηματικά με την χρήση ιστού απο πιθήκους. Έτσι αν κάποιος πίθηκος ήταν μολυσμένος με AIDS, κάθε εμβόλιο που παρασκευαζόταν στους ιστούς του, μόλυνε τον εμβολιαζόμενο. Με το μαζικό εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις μιας επιδημίας.

Εμβόλιο πολιομυελίτιδας ένοχο για το AIDS?Η θεωρία των μολυσμένων εμβολίων δεν είναι καινούργια, όμως πρόσφατα απασχολεί σοβαρά τους ερευνητές. Οι περισσότεροι είναι ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικοί με αυτή. Έρχεται μάλιστα σε αντίθεση με την γενικά αποδεκτή άποψη, αν και αναπόδεικτη ακόμα, ότι ο ιός HIV μεταδόθηκε στον άνθρωπο απ΄ευθείας απο τον πίθηκο. Σύμφωνα με αυτή ο ιός HIV μεταδόθηκε στον άνθρωπο μετά απο κατανάλωση ωμού κρέατος πιθήκου, ή μετά από δάγκωμα πιθήκου. Αυτή η εξέλιξη ευνοήθηκε ιδιαίτερα απο την καταστροφή των δασών που άρχισε την δεκαετία του 50, και έφερε σε μεγαλύτερη συνάφεια τον άνθρωπο και τον πίθηκο.

’λλοι ερευνητές απορρίπτουν και τις δύο θεωρίες και ισχυρίζονται οτι ο ιός ΗΙV υπήρχε στους ανθρώπους της Αφρικής εδώ και πολλά χρόνια, όμως τώρα απέκτησε διαστάσεις επιδημίας, ως αποτέλεσμα κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων. Θεωρούν μάλιστα ότι, αν υπήρχαν οι οικονομικές προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών ζωής (πχ καλύτερο βιοτικό επίπεδο, καθαρό νερό κλπ), το νόσημα θα ήταν υπό έλεγχο.
Η εκδοχή της διαφυγής απο κάποιο εργαστήριο δεν φαίνεται να υποστηρίζεται πλέον από πολλούς.

Η αλήθεια είναι, οτι λίγα πράγματα έχουν γίνει για να διαφωτίσουν την εμφάνιση του AIDS. Το έτος 2000 μας φέρνει ωστόσο, αμφίθυμα συναισθήματα.
Από τη μία, είναι το έτος που αναμένεται η ανακοίνωση της παγκόσμιας εκρίζωσης της πολιομυελίτιδας σαν αποτέλεσμα του εμβολίου Sabin. Ας σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη νόσος στην ιστορία, μετά την ευλογιά που θα εκριζωθεί.
Από τη άλλη, είναι το έτος με τα περισσότερους θανάτους απο ΑIDS και πολλά μέρη της Αφρικής βιώνουν μία πανδημία.

Μένει να δούμε αν η θεωρία των μολυσμένων εμβολίων πολιομυελίτιδας δικαιωθεί, και αποδειχθεί οτι τα εμβόλια έφεραν το AIDS. Αν ναι, τότε θα πρόκειται για μιά τραγική ειρωνία της φύσης, πάνω στην ανθρώπινη λογική και την επιστήμη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση