Απορρυπαντικά που δημιουργούν ανθεκτικά μικρόβια

Απορρυπαντικά που δημιουργούν ανθεκτικά μικρόβιαΠερίπου τα μισά απο τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια του εμπορίου περιέχουν αντιβακτηριακές ουσίες. Στόχος φυσικά είναι η αποστείρωση. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση όμως, φαίνεται να αστοχούν πλήρως, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμώξεων, στη Νέα Ορλεάνη.
Συγκεκριμένα η αντιβακτηριακή ουσία τρικλοσάνη, που περιέχεται σε πολλά απορρυπαντικά, αντί να αποστειρώνει, προάγει την αντοχή των μικροβίων. Δημιουργεί δηλαδή στελέχη μικροβίων, που όταν μολύνουν τον άνθρωπο, δεν εξουδετερώνονται από τα συνήθη αντιβιοτικά.

Ο Dr. Eli N. Perencevich και η ομάδα του απο το ιατρικό κέντρο της Βοστώνης μελετώντας τους μηχανισμούς με τους οποίους τα μικρόβια αντιδρούν στα αντιβακτηριακά, διεπίστωσε οτι ακόμη και μικρή ποσότητα τρικλοσάνης, ‘μεταμορφώνει’ πολλά μικρόβια σε ανθεκτικά. Έτσι ο χώρος γεμίζει απο ανθεκτικά μικρόβια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν νόσο.

Ο Perencevich σημειώνει οτι, οι παρενέργειες της τρικλοσάνης δεν αφορούν μόνο αυτούς που την χρησιμοποιούν. Αποτελούν και θέμα δημόσιας υγείας, διότι η ευρεία χρήση της προκαλεί ένα είδος ‘φυσικής επιλογής’ στα μικρόβια με αποτέλεσμα να επιβιώνουν, μόνο τα ανθεκτικά στελέχη.

Με τόσα συναφή προϊόντα στην αγορά, είναι βέβαιο οτι πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν ‘αντιβακτηριακά’ απορρυπαντικά, χωρίς να το γνωρίζουν. Ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα συστατικά του προϊόντος.
Πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι το πλύσιμο με απλό σαπούνι είναι πολύ αποτελεσματικό, για να απομακρύνει τα μικρόβια. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η προσθήκη αντιβακτηριακών ουσίων αποστειρώνει καλύτερα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση