Η κνίδωση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Στην Κινέζικη βιβλιογραφία η κνίδωση περιγράφεται ήδη από το 650 μ.Χ, στο περίφημο σύγγραμμα παραδοσιακής ιατρικής “Qian Jin Yao Fang”.

Η κνίδωση αποτελεί συχνή δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία περιγεγραμμένων πομφών (φουσκάλες), με ερυθηματώδη, ανυψωμένα άκρα και λευκωπό κέντρο, που μπορεί να συνενώνονται δημιουργώντας γιγάντιους πομφούς.

Στην Κινέζικη βιβλιογραφία η κνίδωση περιγράφεται ήδη από το 650 μ.Χ, στο περίφημο σύγγραμμα παραδοσιακής ιατρικής “Qian Jin Yao Fang”. Ο όρος που αποδίδει τη νόσο στην Κινέζικη Ιατρική είναι Fong Tzen, που σε άμεση μετάφραση σημαίνει άνεμος – εξάνθημα.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι νόσοι δεν ονομάζονται σύμφωνα με τα Δυτικά πρότυπα, αλλά περιγράφουν συνήθως τα βασικά συμπτώματα. Ο άνεμος (Fong) που αποτελεί το ένα από τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κνίδωση, υποδηλώνει την αιφνίδια εμφάνιση των χαρακτηριστικών δερματικών βλαβών.

Ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων, η κνίδωση διακρίνεται στην οξεία, όταν οι δερματικές βλάβες υποτροπιάζουν και διαρκούν λιγότερο από έξι εβδομάδες και στην χρόνια, όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο χρόνο.

Τα κνιδωτικά εξανθήματα είναι κνησμώδη και διαρκούν 24 έως 72 ώρες. Μπορούν να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος αν και συνηθέστερα εντοπίζονται στα άκρα, τα έξω γεννητικά όργανα και το πρόσωπο, ιδίως γύρω από τα μάτια και τα χείλια. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες με υψηλότερη συχνότητα σε άτομα της τρίτης δεκαετίας της ζωής.

Η κνίδωση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρικήΤο 15-25% των ατόμων έχουν παρουσιάσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο οξείας κνίδωσης. Συχνότεροι εκλυτικοί παράγοντες είναι η υπερευαισθησία σε ορισμένα είδη τροφών (σοκολάτα, φρούτα, θαλασσινά, ντομάτα) ή σε φάρμακα (ασπιρίνη, πενικιλίνη). Η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη, ενώ η βραχείας διάρκειας θεραπεία με κορτικοστεροειδή και αντιϊσταμινικά μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται πολλούς αιώνες τώρα σαν μοναδική θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, στο σύστημα υγείας της Κίνας. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η νόσος θεωρείται αποτέλεσμα της βλαπτικής επίδρασης του Ανέμου. Τα σημεία που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην θεραπεία της οξείας κνίδωσης είναι το Παχύ Έντερο 11, Σπλήνας 6, Σπλήνας 10 και Στομάχι 36. Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται καθημερινά μέχρι την πλήρη ύφεση των δερματικών βλαβών.

Η χρόνια κνίδωση αποτελεί διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση για τον σύγχρονο γιατρό. Αν και η νόσος έχει συσχετισθεί με πληθώρα διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος, σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη, παρά τη λεπτομερή διερεύνηση. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συστηματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, με αποτελέσματα τουλάχιστον ισάξια της κλασσικής φαρμακευτικής θεραπείας.

Εκτός από τα τέσσερα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, στα διάφορα συγγράμματα περιγράφονται και άλλα σημεία όπως το Παχύ Έντερο 4, Χοληδόχος Κύστη 40, Χοληδόχος Κύστη 20 και Χοληδόχος Κύστη 31. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώνεται ότι με τον κλασσικό βελονισμό, οι μισοί περίπου από τους ασθενείς θα ιαθούν πλήρως.

Στην παραδοσιακή ιατρική περιγράφεται μια παραλλαγή του κλασσικού βελονισμού κατά την οποία τα σημεία που επιλέγονται, διεγείρονται με ειδική βελόνα, μέχρι να αιμορραγήσουν ελαφρά. Εντούτοις η μέθοδος δεν εφαρμόζεται στις σύγχρονες κοινωνίες για ευνόητους λόγους.

Η κνίδωση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρικήΠροκειμένου να ενισχυθούν τα αποτελέσματα του κλασσικού βελονισμού, είναι δυνατόν αυτός να συνδυασθεί με τον ωτοβελονισμό. Έτσι, παράλληλα με τις βελόνες που εισάγονται στα σημεία βελονισμού του σώματος, επιλέγονται και βελονίζονται σημεία που εντοπίζονται στο πτερύγιο του αυτιού. Τα σημεία που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τέσσερα και ονομάζονται αντίστοιχα σημ. Πνευμόνων, σημ Ενδοκρινών, σημ. Υποφλοιού και σημ. Σενμεν. Σε 48 ασθενείς που έπασχαν από χρόνια κνίδωση και αντιμετωπίσθηκαν με το συνδυασμό κλασσικού βελονισμού και ωτοβελονισμού, οι 45 παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους (Kao HB. Acupuncture treatment of chronic urticaria: 48 cases. J.N.Chin.Med 1983;1:36).

Παρόμοια με το βελονισμό τεχνική που εφαρμόζεται στη θεραπεία της κνίδωσης, είναι η έγχυση φυσιολογικού ορού ή βιταμίνης Β1 στα σημεία βελονισμού (φαρμακευτικός ή ενέσιμος βελονισμός – point injection therapy).

Με την μέθοδο αυτή, 75% των ασθενών αναμένεται να παρουσιάσουν πλήρη και μακρά ύφεση των συμπτωμάτων τους (Tong YL. Acupuncture point injection with vitamin B1 to treat chronic urticaria: clinical observation of 40 cases. J.Clin.Dermatol 1986;15:102-103). Παραλλαγή της μεθόδου, που δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής, αποτελεί η έγχυση στα σημεία βελονισμού αίματος που έχει ληφθεί από τον ίδιο ασθενή.

Προκειμένου να ενισχυθεί η δράση του κλασσικού βελονισμού, είναι δυνατόν η περιοχή της δερματικής βλάβης να διεγερθεί με ακτίνες που παράγονται από συσκευές LASER. Στην πράξη χρησιμοποιείται επίσης η διέγερση των σημείων βελονισμού με ρεύμα ελεγχόμενης έντασης και συχνότητας (ηλεκτροβελονισμός).

Από την παρουσίαση όλων των τεχνικών που αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η χρόνια κνίδωση αποτελεί για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Καμία μέθοδος δεν κατάφερε να αποδείξει πως μπορεί αποτελεσματικά να θεραπεύσει όλους τους ασθενείς που πάσχουν. Κάτι ανάλογο όμως συμβαίνει και με την σύγχρονη ιατρική, που παρά τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει, απλά, καθημερινά προβλήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο, δεν είναι δυνατό να επιλυθούν.

Ο βελονισμός αποτελεί θεραπευτική προσέγγιση η οποία, λόγω της απλότητας στην εφαρμογή της και της απουσίας οποιασδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας, μπορεί να συμπληρώσει την κλασσική ιατρική και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση