Παλλαδίνη – Η πρωτεΐνη που ίσως εξηγεί την εξάπλωση του καρκίνου

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία νέα πρωτεΐνη η οποία βοηθά στη διαμόρφωση του σχήματος των κυττάρων και μπορεί να παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο καρκίνος. Η πρωτεΐνη, που λέγεται παλλαδίνη, προκαλεί τη διαμόρφωση του σχήματος των πρώιμων κυττάρων, έτσι ώστε αυτά μετατρέπονται σε διαφοροποιημένα κύτταρα με εξειδικευμένη λειτουργία.

Οι ερευνητές που ανακάλυψαν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη, υποστηρίζουν ότι μπορεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες, ενώ φαίνεται ότι στο μέλλον, μπορεί να είναι πιθανός ο έλεγχος σοβαρών ασθενειών αυξάνοντας ή μειώνοντας την έκφραση της παλλαδίνης σε διάφορα κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλα τα κύτταρα έχουν κάποιο σχήμα που σχετίζεται με τη λειτουργία τους και φαίνεται ότι η παλλαδίνη καθορίζει αυτό το σχήμα. Η παλλαδίνη βρέθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε έμβρυα ενώ ήταν αρκετά ελαττωμένη στους ενήλικες. Ωστόσο, υπήρχε μεγάλη ποσότητα παλλαδίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ενηλίκων, κάτι που πιθανόν επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα ανακατασκευάζονται.

Μία ακόμη λειτουργία της παλλαδίνης μπορεί να είναι η ισχυροποίηση των οστών και των μυών. Είναι γνωστό πως η άσκηση ισχυροποιεί τόσο τα οστά όσο και τους μυς, αλλά δεν είναι γνωστό τί συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο. Ισως η αλλαγή του σχήματος των κυττάρων που προκαλεί η παλλαδίνη παίζει κάποιο ρόλο.

Παρά τον ρόλο της στο σχήμα των κυττάρων, η παλλαδίνη επιδρά ακόμη τόσο στη συνδεση των κυττάρων μεταξύ τους όσο και στην κίνησή τους, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η πρωτεΐνη μπορεί να επιδρά στην εξάπλωση του καρκίνου από την αρχική εστία και την εισβολή σε άλλους ιστούς. Αυτή η εισβολή απαιτεί πολλαπλές αλλαγές στο σχήμα των κυττάρων του όγκου.

Ολα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, σημαίνουν ότι μπορεί να είναι πιθανή η ισχυροποίηση των οστών με την αύξηση της παλλαδίνης ή η αναστολή της εξάπλωσης του καρκίνου με την εξάλειψη της παλλαδίνης από τα κύτταρα του όγκου. Με ενδιαφέρον αναμένονται περισσότερα στοιχεία από την έρευνα που συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση