Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο μυστικό του ιού Embola

Βρέθηκε μία πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού Embola η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις διάφορες εσωτερικές αιμορραγίες που προκαλεί σε όσους προσβάλλει. Η πρωτεΐνη καταστρέφει τα κύτταρα του ενδοθηλίου των αγγείων προκαλώντας ‘διαρροή’ αίματος. Διαφοροποιώντας την συγκεκριμένη πρωτεΐνη στον ιό Embola, ο ιός χάνει την ικανότητα να προκαλεί καταστροφή των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων, ενώ μεταφέροντας την ίδια πρωτεΐνη σε άλλους, ακίνδυνους ιούς, αυτοί αποκτούν την ικανότητα να καταστρέφουν τα ίδια κύτταρα.

Ο ιός Embola είναι ένας σπάνιος αλλά θανατηφόρος ιός που προκαλεί πολύ βαριά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων υψηλού πυρετού και μαζικής εσωτερικής αιμορραγίας. Προκαλεί το θάνατο στο 90% όσων προσβάλλει και βρίσκεται κυρίως στις χώρες της Αφρικής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει καθοριστεί το γονίδιο του ιού που προκαλεί την καταστροφή των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων. Ετσι παρέχεται η δυνατότητα αντιμετώπισης της προσβολής με νέα ιοστατικά φάρμακα ή εμβόλια που θα έχουν σαν στόχο το συγκεκριμένο γονίδιο. Ανακαλύπτοντας, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο θα εμποδίσουν την τοξικότητα του ιού στα ενδοθηλιακά κύτταρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα παρέχεται στο ανοσοποιητικό σύστημα ο απαραίτητος χρόνος για να αντιμετωπίσει την λοίμωξη, με αποτέλεσμα την αποφυγή των μοιραίων συνεπειών της προσβολής από τον ιό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση