Πρώτα θύματα θερμοπληξίας – Χρήσιμες οδηγίες.

Η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα αναμένεται να είναι η σημερινή μια και το θερμόμετρο στην Αττική και σε άλλα ηπειρωτικά μέρη θα φτάσει τους 44 βαθμούς, ενώ χθές είχαμε τα πρώτα θύματα από θερμοπληξία στα Γιάννενα. Πρόκειται για τους Νίκο Τοπαλίδη και Ελευθερία Μπάου που στα 52 χρόνια τους δεν άντεξαν τη φονική ανάσα του καύσωνα.

Ο κίνδυνος για θερμοπληξία είναι ιδιαίτερα αυξημένος σήμερα και χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή μας τόσο στην αναγνώριση μιας πιθανής θερμοπληξίας όσο και στην άμεση αντίδρασή μας.

Τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι έντονα κόκκινο, καυτό και ξηρό δέρμα, η μείωση της έκκρισης ιδρώτα, ο γρήγορος και ίσως αδύναμος σφυγμός, οι οπτικές διαταραχές, η επιθετική συμπεριφορά χωρίς λόγο, ο έμετος και ίσως η παρουσία σπασμών. Βέβαια για να υποψιαστούμε μια πιθανή θερμοπληξία δεν πρέπει να περιμένουμε όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Η πρώτη αντίδραση μας πρέπει να είναι η επείγουσα κλήση ασθενοφόρου. Στη συνέχεια θα απελευθερώσουμε τον πάσχοντα από τα άχρηστα ρούχα ενώ θα τον βάλουμε άμεσα να αναπαυθεί, προσπαθώντας με οποιοδήποτε μέσο να κατεβάσουμε την θερμοκρασία του πάσχοντα. Εάν πρόκειται για θερμοπληξία ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει υγρά από το στόμα και γι αυτό θα περιμένουμε την έλευση γιατρού ή ασθενοφόρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση