Ασκηση με βάρη μέτριας έντασης κατά του άγχους

Ασκηση με βάρη μέτριας έντασης κατά του άγχουςΜέτριας αντίστασης άσκηση με βάρη μείωσε το άγχος σε άντρες και γυναίκες, ορισμένοι εκ των οποίων δεν είχαν καμία εμπειρία από άσκηση με βάρη, σύμφωνα με έρεύνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικά αθλητιατρικά περιοδικά ” Medicine & Science in Sports & Exercise”. Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, στη μελέτη που ασκήθηκαν με βάρη υψηλής έντασης δεν είχαν το ίδιο όφελος.

Στη μελέτη, 84 άτομα (51 άντρες, 33 γυναίκες) εξετάσθηκαν για να καθορισθεί η μέγιστη δύναμή τους σε διάφορες ασκήσεις με βάρη. Στη συνέχεια εντάχθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Στη μια ομάδα ανατέθηκε να εκτελέσει τέσσερις ασκήσεις μέτριας έντασης (στο 50% της μέγιστης δύναμής τους), στη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να ασκηθεί στο 80% της μέγιστης δύναμής τους και στην τρίτη ομάδα, που λειτούργησε σαν ομάδα ελέγχου, ανατέθηκε απλά να παρακολουθήσει ένα βίντεο σχετικά με την προπόνηση με βάρη χωρίς όμως να ασκηθεί.

Το πρόγραμμα των ομάδων άσκησης περιλάμβανε πιέσεις πάγκου, πιέσεις ποδιών, έλξεις τροχαλίας και ασκήσεις πιέσεων πάνω από το κεφάλι. Η ομάδα που ασκήθηκε στο 50% εκτέλεσε 12 έως 20 επαναλήψεις σε τρία σετ και στις τέσσερις ασκήσεις με διάλείμμα 45 με 75 δευτερόλεπτα ανάμεσα στα σετ. Η ομάδα που ασκήθηκε στο 80% ολοκλήρωσε τέσσερις έως οκτώ επαναλήψεις σε τρία σετ και κάθε άσκηση με διάλειμμα 120 με 150 δευτερόλεπτα ανάμεσα στις ασκήσεις.

Τα επίπεδα του άγχους, η ψυχολογική διάθεση, η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα μετρήθηκαν προτού αρχίσει η περίοδος της άσκησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της και στο 200, 600, 120ο και 180ο λεπτά αφότου η άσκηση είχε λήξει.

Ενώ τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η κατάσταση του άγχους δε βελτιώθηκε σημαντικά ύστερα από άσκηση με βάρη υψηλής έντασης, παρ’ όλα αυτά, υπήρξε σημαντική μείωση του άγχους 180 λεπτά μετά από την άσκηση με βάρη στο 50%, κατέγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση