Χημειοθεραπεία για τους… παχύσαρκους

Χημειοθεραπεία για τους... παχύσαρκουςΈνα αντικαρκινικό χημειθεραπευτικό φαίνεται οτι θα αποβεί χρήσιμο και για τον έλεγχο της παχυσαρκίας, λένε οι επιστήμονες. Το πειραματικό φάρμακο C75 όταν χορηγήθηκε σε επίμυς προκάλεσε μεγάλη απώλεια βάρους , χωρίς άλλη ζημία ή βιολογική παρενέργεια.

Ο Dr. Frank Kuhajda και οι συνεργάτες απο το Johns Hopkins παρατήρησαν οτι οι επίμυς έχασαν την όρεξη τους για φαγητό μόλις 20 λεπτά μετά την χορήγηση του φαρμάκου. Η παρατήτρηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα επιτρέπει στους επιστήμονες να ρυθμίσουν ένα σημαντικό μηχανισμό του εγκεφάλου υπεύθυνο για την όρεξη και την λιπογένεση. Το φάρμακο μάλιστα δημιουργεί στα πειραματόζωα την ψευδαίσθηση οτι έχουν φάει αρκετά και έτσι ο μεταβολισμός τους παραμένει μεγάλος, προκαλώντας καύση των λιπών.

Ο Dr. Frank Kuhajda στην εργασία του που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Science σημειώνουν οτι η απώλεια βάρους είναι θεαματική, φθάνοντας μέχρι και 25% μέσα σε λίγες ημέρες. Το φάρμακο φαίνεται οτι είναι ασφαλές, όμως χρειάζεται ακόμα πολλά στάδια μέχρι να χορηγηθεί στους ανθρώπους.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα το φάρμακο πιθανολογείται οτι δρά, είναι το μπλοκάρισμα του ενζύμου συνθετάση των λιπαρών οξέων, ενός ενζύμου που μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπη. Ήδη απο το 1990 ήταν γνωστό οτι και τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούσαν αυτό το ενζυμικό σύστημα για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση