Αυτοεκτίμηση: αποδέχομαι και εκτιμώ τον εαυτό μου

Η αυτοεκτίμηση είναι μια βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που συναντάμε στη ζωή μας και ότι αξίζουμε τόσο την αγάπη και την αποδοχή όσο και το σεβασμό των άλλων.

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, να αποδεχθούμε και να σεβαστούμε τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητες του. Έπειτα χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιβεβαίωση που παίρνουμε από τους άλλους είναι ευχάριστη αλλά όχι απαραίτητη για να νοιώθουμε καλά.

Τόσο οι απλές καθημερινές μας δραστηριότητες όπως όταν αγοράζουμε ένα ρούχο ή όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη, ή όταν φτιάχνουμε ένα καλό φαγητό όσο και οι πιο περίπλοκες όπως του να αναλάβουμε μία εργασία ή ένα σχεδιασμό προγράμματος για την δουλειά μας, πρέπει να έχουν ως πρωταρχικό στόχο να ευχαριστήσουν τον εαυτό μας και έπειτα τους άλλους.

Αυτό μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε στα θετικά σχόλια που μας κάνουν π.χ για την εμφάνιση μας. Σε ένα καινούργιο χτένισμα που κάναμε και σε εμάς δεν αρέσει αλλά αρέσει στον σύντροφο μας ή στους φίλους μας. Όταν εμείς δεν νοιώθουμε ικανοποιημένοι τα σχόλια αυτά δεν μας αλλάζουν τη γνώμη.

Αντίθετα αν κάποιος κρίνει αρνητικά κάτι που έχουμε δημιουργήσει, τότε θυμώνουμε και νοιώθουμε ότι όντως αυτό που κάναμε δεν έχει καμία αξία. Φθάνει μία λέξη ή ένα υποτιμητικό βλέμμα κάποιου σημαντικού για εμάς προσώπου για να χαθεί όλη μας η αυτοπεποίθηση.

Όμως αν εξετάσουμε το θέμα καλύτερα διαπιστώνουμε ότι η εμπιστοσύνη και η αποδοχή για εμάς δεν χάνεται τόσο εύκολα αν σε αυτό που εμείς θέλουμε και δημιουργούμε, πραγματικά δώσουμε ένα κομμάτι από εμάς και όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.

Είτε ασχολούμαστε με σημαντικά είτε με λιγότερο σημαντικά θέματα, το μυστικό είναι ότι κάνουμε να το κάνουμε με αγάπη. Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αποδείξει τις κρυμμένες δυνατότητες του και ταυτόχρονα , κανείς δεν μπορεί να κλονίσει τη δική μας εκτίμηση για το αποτέλεσμα που εμείς οι ίδιοι έχουμε χτίσει.

Η άρνηση και η παραμέληση του εαυτού μας και των αναγκών του, μας οδηγούν στο να χρειαζόμαστε πάντα την επιβεβαίωση κάποιου τρίτου, (γονέα, συντρόφου, φίλων) πολλές φορές ακόμη και για πολύ απλά θέματα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μας προσφέρει την σιγουριά που χρειαζόμαστε , αν πρώτα εμείς δεν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες μας, αν εμείς δεν αποδεχθούμε την σημαντικότητα της ίδιας μας της ύπαρξης.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση