Για ασφαλές τρέξιμο (jogging)

Για ασφαλές τρέξιμο (jogging)Το να διαλέξεις τη σωστή επιφάνεια για τρέξιμο είναι τόσο σημαντικό όσο το να διαλέξεις το σωστό παπούτσι τρεξίματος. Το κλειδί είναι να διαλέξεις επιφάνειες οι οποίες θα αφομοιώσουν τον κραδασμό και όχι να τον περάσουν σε όλο το πόδι. Όταν αλλάζεις από ένα είδος επιφανείας σ΄ ένα άλλο, είναι σημαντικό να είσαι ενήμερος για τους κινδύνους του καθενός. Κάθε απότομη αλλαγή επιφάνειας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν τραυματισμό της ποδοκνημικής, ή του γονάτου .

Οι καλύτερες επιφάνειες για τρέξιμο

Οι καλύτερες επιφάνειες για τρέξιμο είναι οι σταθερές, επίπεδες, ομαλές (λείες) και όχι πολύ σκληρές. Γενικά οι δρόμοι είναι επιτρεπτοί για τρέξιμο, αλλά έχουν βαθμιαία κλίση για το στράγγισμα του νερού. Αυτή η κλίση μπορεί να προκαλέσει στα πόδια κλίση προς τα έξω ή προς τα μέσα με κίνδυνο τραυματισμού.

Τα πεζοδρόμια είναι κατάλληλα για τρέξιμο, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή, διότι πολλά από αυτά έχουν ανώμαλες επιφάνειες με ρωγμές και σε αναγκάζουν να πηδάς κατά διαστήματα σε κάθε γωνία.
Το γρασίδι είναι κατάλληλο για τρέξιμο αφού είναι επίπεδο και κοντό. Ωστόσο αν το γρασίδι είναι μακρύ, είναι δύσκολο να δεις αυλάκια και λάκκους.

Τα μονοπάτια είναι παρόμοια με το γρασίδι και είναι κατάλληλα για τρέξιμο. Προσοχή όμως για αυλάκια και πεσμένους θάμνους. Το τρέξιμο στην παραλία μπορεί να γίνει δύσκολο για τα πόδια και για τα γόνατα. Η παραλία έχει κλίση και αναγκάζει τα πόδια σου να δουλέψουν ανώμαλα. Αν τρέχεις στην παραλία, να τρέχεις με χαμηλή παλίρροια όταν η παραλία είναι επίπεδη. Να είσαι έτοιμος να αλλάζεις συχνά διεύθυνση.

Οι στίβοι είναι πολύ επίπεδοι και ομαλοί και παρέχουν ελαστικότητα η οποία χρειάζεται. Ωστόσο, μερικοί στίβοι έχουν μπετόν από κάτω το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσμενείς συνέπειες. Το να τρέχεις στην εξωτερική λωρίδα βοηθάει στο να αποφεύγεις τους τραυματισμούς. Οι εσωτερικοί στίβοι έχουν βαθμιαία κλίση, οπότε το να αλλάζεις διευθύνσεις συχνά είναι σημαντικό.

Ο ηλεκτρικός διάδρομος είναι πολύ καλός για τα γόνατα, τα πόδια και τους αστραγάλους. Η επιφάνεια είναι πολύ καλή και συνιστάται για αυτούς που έχουν τραυματισμούς στους ιστούς.
Οι δρομείς από όλο τον κόσμο βαθμολόγησαν τις παρακάτω επιφάνειες σε μια σκάλα από 1 (απαγορευτικό) έως 10 (άριστο):
Γρασίδι 9.5
Ξύλινο δάπεδο 9
Χώμα 8
Στίβος 7
Διάδρομος 6.5
’σφαλτος 6
’μμος 4
Χιόνι 2.5

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση