Κουνούπια κατά της… ελονοσίας.

Κουνούπια κατά της... ελονοσίας.Οι επιστήμονες στην προσπάθεια τους να καταπολεμήσουν την ελονοσία δημιούργησαν το πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο κουνούπι, τροποποιώντας το DNA του εντόμου. Δεν είναι γνωστό αν τα κουνούπια μπορούν να αφεθούν με ασφάλεια ελεύθερα στο περιβάλλον, όμως μία διεθνής ερευνητική ομάδα έδειξε οτι αυτό είναι μία πιθανότητα.

Η ελονοσία είναι ενα δυνητικά θανατηφόρο νόσημα που προσβάλλει 500.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Προκαλείται απο ένα παράσιτο, το πλασμώδιο της ελονοσίας, που μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο με το τσιμπήμα του κουνουπιού. Η προσπάθεια της επιστήμης για τον έλεγχο της νόσου μέχρι στιγμής έχει σημειώσει παταγώδη αποτυχία. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν οτι ένας τρόπος για τον έλεγχο της ελονοσίας μπορεί να είναι η δημιουργία κουνουπιών ανθεκτικών στο παράσιτο. Πολλοί άλλοι θεωρούν οτι η καλύτερη γνώση της αλληλεπίδρασης του πλασμωδίου με το κουνούπι θα βοηθήσει στην δημιουργία σχετικού εμβολίου.

Ο Andrea Crisanti και οι συνεργάτες του στο Imperial College of Science στο Λονδίνο, κατάφεραν να μεταφέρουν ένα τμήμα ξένου DNA στο γονιδίωμα ωών του κουνουπιού. Αυτό δημιουργεί τις προυποθέσεις για την ‘κατασκευή’ κουνουπιών ανθεκτικών στην ελονοσία, καταλήγουν οι ερευνητές στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature (2000;405:900-901, 959-962).

Ωστόσο ο ερευνητής Craig J. Coates στο editorial του ίδιου περιοδικού διετύπωσε τις επιφυλάξεις του, για το αν είναι ασφαλές γενετικά τροποποποιημένα κουνούπια να απελευθερωθούν στο περιβάλλον. Η δημιουργία ενός κουνουπιού τέρατος θα βρεί ελάχιστους να την υιοθετήσουν.

Αντίθετα πιστεύει οτι η κύρια σημασία της γενετικής τροποποίησης σε κουνούπια είναι η δυνατότητα που δίνεται για την αποκρυπτογράφηση της σχέσης κουνουπιού- παρασίτου. Η μελέτη των διαφόρων φάσεων της εξέλιξης του παρασίτου στον άνθρωπο έχει προχωρήσει ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και στα κουνούπια. Η χρήση της γενετικής μηχανικής στα κουνούπια θα επιτρέψει στους ερευνητές να φωτίσουν την ελάχιστα γνωστή σχέση’παρασίτου -κουνουπιού σε γενετικό επίπεδο και έτσι στην δημιουργία εμβολίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση