Ο πόνος στο μαστό σπάνια είναι σημείο καρκίνου.

Ο πόνος στο μαστό (μαστοδυνία) προκαλεί σε πολλές γυναίκες πολύ άσχημα συναισθήματα. Πολλές ειναι αυτές που καταλαμβάνονται απο τρόμο οτι αυτό το σύμπτωμα είναι μια εκδήλωση του καρκίνου του μαστου. Φαίνεται οτι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Family Physician (2000;61,2371-8).

Συγκεκριμένα η Μonika Morrow χειρουργός καρκίνου του μαστού αναφέρει οτι η μαστοδυνία είναι η συχνότερη αιτία που οι γυναίκες επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. Αλλά σπανιώτατα αυτό σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, ειδικά στις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία του πόνου, πιστεύουν όμως οτι πιθανά τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά και η κατακράτηση νερού. ’λλες αιτίες είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, οι λοιμώξεις.

Μαστοδυνία που δεν σχετίζεται με τον κύκλο είναι αρκετά συχνή σε γυναίκες μετά τα 40 και συνήθως υποδηλώνει μια μη νεοπλασματική κύστη.

Ένα άλλο σημείο που πανικοβάλλει τις γυναίκες είναι το έκκριμμα απο την θηλή. Και αυτό το σύμπτωμα δεν υπονοεί οπωσδήποτε καρκίνο και τις περισσότερς φορές μάλιστα δεν είναι, ιδιαίτερα αν δεν είναι αιματηρό η παράγεται μετά την σύνθλιψη της θηλής.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει η Morrow ο έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής και να περιλαμβάνει εκτίμηση απο τον γιατρό, μαστογραφία και ενδεχομένως και υπερηχογράφημα. Ως γενικό προληπτικό μέτρο πρέπει η ίδια η γυναίκα να αυτοεξετάζεται στην αρχή του κύκλου της και να συζητά με το γιατρό της κάθε τυχόν προβληματισμό της ή συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση