Νόσος Alzheimer- Χρησιμοποίηστε το μυαλό σας για να την αποφύγετε.

Οι δραστηριότητες εκτός εργασιακού χώρου ειδικά τα hobby που περιλαμβάνουν συμμετοχή της σκέψης και της κρίσης φαίνεται οτι βοηθούν στην αποφυγή της νόσου Alzheimer. Αυτό ανακοινώθηκε στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νευρολογίας.

Η νόσος Alzheimer είναι μία σοβαρή προϊούσα νευρολογική νόσος που αρχίζει να εκδηλώνεται στην μέση ηλικία. Ένα απο τα πρώτα σημεία της νόσου είναι η σταδιακή απώλεια μνήμης. Η πάθηση κατόπιν εξελίσσεται συνήθως αργά αλλά οδηγεί σε πλήρη κατάργηση της μνήμης, της κρίσης, της αντίληψης και σε παραλύσεις που τελικά καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεββάτι. Η αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή ενώ παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία και το ανδρικό φύλο.

Οι Friedland et al σύγκριναν 193 πάσχοντες απο την νόσο και 358 υγιείς με περίπου τον ίδιο μέσο όρο ηλικίας. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για διάφορες 26 δραστηριότητες όπως διάβασμα, τρέξιμο, κολύμβηση, εκκλησιασμό κλπ. Διεχώρησαν ακόμη τις δραστηριότητες σε ενεργητικές/συστηματικές και σε παθητικές.

Διεπίστωσαν οτι όσοι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 είχαν κάποια ενεργητική/συστηματική δραστηριότητα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την νόσο. Αντίθετα οι άνθρωποι που είχαν παθητικές δραστηριότητες (πχ τηλεόραση) δεν ωφελούντο καθόλου. Επιπρόσθετα ακόμη και η ‘αργοπορημένη’ έναρξη δραστηριοτήτων δηλαδή στην προχωρημένη μέση ηλικία φαίνεται οτι βοηθά σημαντικά.

Οι ερευνητές προτείνουν μία βαθμιαία αύξηση των διανοητικών και φυσικών δραστηριοτήτων μετά το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας ως την καλύτερη μέθοδο για την διατήρηση της πνευματικής ευεξίας. Συνοπτικά ‘use it or lose it’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση